avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului

Buna ziua,
Acum cateva luni am fost oprit de catre un echipaj de politie,control de rutina,iar in urma testarii cu etilotestul a rezultat o alcolemie de 0.62..in sange am avut 0.95,am baut cu o seara inainte si nu am dormit..nu am antecedente,nu prezentam semne ca as fi consumat alcool si nici nu ma simteam in stare de ebrietate,am cooperat,mi-am platit analizele etc.Intrebarea mea este daca pot scapa doar cu amenda si fara permis anulat,dosarul a fost intocmit pe baza art 336 NCP.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Dumi93 , utilizator 20:21, 3 Februarie 2015
In cazul renuntarii sau amanarii aplicarii pedepsei, permisul nu se va anula.
In ceea ce priveste amenda, aceasta forma de exercitare a pedepsei, este la latitudinea organului penal sau a instantei.
si care sunt sansele sa se renunte/amane aplicarea pedepsei?nu am avut nici accident nimic si este si prima abatere
Cel mai probabil se va dispune renunțarea la urmăririi penale (de către parchet).
Pedeapsa amenzii poate fi dispusă doar de către instanță și reprezintă o hotărâre de condamnare (cazier judiciar), evident dacă aceasta nu este amânată.
În concluzie, ideal ar fi să nu se ajungă la instanță (să nu se dispună trimiterea în judecată). Având în vedere că rezultatul este de 0,95 (deci putin peste 0,80) puteți cere o recalculare a alcoolemiei. Sunt șanse mari să scăpați cu o soluție de renunțare la urmărirea penală dispusă de procuror.
o ultima intrebare,de la parchet s-a trimis dosarul la tribunal,camera preliminara,asta ce inseamna?inca se poate sa nu imi anuleze permisul?
La judecătorie. În cazul asta se cam complică situația. Ați fost trimis în judecată, deci aveți calitatea de inculpat. Instanța are următoarele posibilități:
- să renunțe la aplicarea pedepsei aplicându-vă un averstisment
- să stabilească o pedeapsă (amendă sau închisoarea) pe care însă o amână (aplicarea). În aceste două situații permisul nu se anulează.
- să dispună condamnarea (suspendarea pedepsei închisorii sub supraveghere, amenda penală sau închisoarea cu executare). În această situație permisul se anulează.

Alte discuții în legătură

Alcoolemie C_Isaincu C_Isaincu Buna ziua . Am fost azi la politie. Rezultate probe alcolemie prima 1,25 a doua 1,05 .Am recunoscut tot, inclusiv regrete ,declaratii tot Nu erau ... (vezi toată discuția)
Aseară am condus mașina 30 metri cu o alcolemie de 0.66 in ... Ionut2345 Ionut2345 Aseară am condus mașina 30 metri cu o alcolemie de 0.66 in aerul expirat . Ulterior am fost dus la UPU pentru analize, nu au fost anumite evenimente, avarii ... (vezi toată discuția)
Alcool in sange 2,02 sebseb sebseb prima intalnire cu legea , am fost prins stationat , fara accident , fara victime, dosar penal. Ce variante de pedeapsa sa ma astept? mentionez ca depun la ... (vezi toată discuția)