avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de preaviz si concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de preaviz si concediul de odihna

Sotul meu a fost concediat (motive ce nu tin de persoana salariatului )este in preaviz din data de 28.01.2015 pana in 25.02.2015 ,,angajatorul i-a adus o instiintare precum ca din data de 20.02.2015 intra in concediu ....este legal sa intre in concediu in timpul perioadei de previz ? Poate semna instiintarea ? cum se poate proceda in acest caz? Sotul meu poate refuza CO (sa nu il semneze ) si sa ramana numai in perioada de preaviz pana la data de 25.02.2015 ? Poti fi si in CO si in preaviz?
Va multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2015
miha21, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:01, 4 Februarie 2015
1. Concediul de odihna se efectueaza in baza unei programari colective sau individuale. Angajatorul are obligatia de a se consulta cu sindicatul sau dupa caz cu reprezentantii salariatilor pentru programarile colective. Pentru programarile individuale angajatorul are obligatia de a se consulta direct cu salariatul.

art.148 C.mun.
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

2. Din textul de lege rezulta ca programare se stabileste de angajator cu consultarea salariatului.

In opinia mea, angajatorul savarseste un abuz cand impune o anumita perioada de timp in care trebuie sa se ia CO.

3. Pe durata preavizului salariatul poate beneficia de concediu de odihna. Durata CO nu suspenda preavizul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna valibucur1974 valibucur1974 angajatorul ma poate obliga sa imi iau concediu de odihna intr-o anumita perioada din an, in conditiile in care eu nu doresc? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna rusenadelin rusenadelin cind am dreptul la concediu de odihna ca am deja 1 an si nu am dreptul (vezi toată discuția)