Inainte de vanzarea masinii trebuia sa scoata fiscalul de la primarie, apoi sa vanda masina, iar cu copia de pe actul de vanzare sa radieze masina de la fisc. Acum este bun de plata.
Si totusi, in Normele Metodologice ale Codului fiscal se zice:
119. În conformitate cu prevederile art. 264 din Codul fiscal, coroborate cu precizările de la pct. 118 din prezentele norme metodologice, se stabilesc următoarele două acţiuni corelative dreptului de proprietate, în raport cu care se datorează ori se dă la scădere impozitul pe mijloacele de transport , respectiv:
..
b) înstrăinarea mijlocului de transport, potrivit celor menţionate la pct. 118 lit. c) din prezentele norme metodologice, care generează scăderea impozitului pe mijloacele de transport , începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care acestea au fost înstrăinate.
Adica, din aprilie 2011 nu ar fi trebuit sa mai datoreze impozit. Chiar daca nu a solicitat atunci scoaterea din evidenta si o face doar acum , dupa data vanzarii inscrisa in contract, cred ca impozitul , daca s-a calculat ar trebui sa poata fi anulat.
Singurul lucru de care nu s-a ocupat a fost sa-i remita certificatul fiscal cu 0 datorii celui care a cumparat auto asa cum vi s-a explicat si mai sus. Regula de la pct. 119 al. b) nu poate fi aplicata daca:
1. instrainatorul (vanzatorul) nu a depus declaratia prevazuta de norme la pct. 119^1.
2. dobanditorul (cumparatorul) nu a depus si el declaratia prevazuta de norme la pct 119^1 + certificat fiscal de la instrainator (pct 116 al. 1^1).
Acest lucru inseamna, printre altele, ca fiecare declara in dreptul lui instrainarea/dobandirea transcrierea dreptului de proprietate, sau cu alte cuvinte, nimeni nu poate declara operatiunea pentru ambele parti.
Mai mult, certificatul fiscal constituie anexa la contractul de vanzare-cumparare.
O posibila solutie ar fi o actiune in constatarea transcrierii dreptului de proprietate pt autovehiculul respectiv.
Pentru nedepunerea declaratiei in termen exista o sanctiune, intrucat constituie contraventie. Totusi , un temei legal pentru calculul impozitului dupa data instrainarii exista? Nu am gasit in legislatie ca daca nu declari in termen vanzarea unui auto esti obligat sa platesti impozit pe acel bun dupa instrainarea lui, desi faci dovada ca nu mai esti proprietarul lui.
Asa cum nu se precizeaza ca acel certificat fiscal, care atesta existenta bunului fara datorii la data tranzactiei, este anexa la contractul de vanzare cumparare. In practica el se elibereaza nu inainte de contractul de vanzare( pentru ca cei care intocmesc acele acte nu cer asa ceva, nu sunt notari iar contractele nu sunt autentificate, se intocmesc la birouri de copiat acte )ci in momentul solicitarii de scoatere din evidenta cu scopul de a putea fi transcris pe noul proprietar. Si intrucat legislatia nu explica foarte clar acest caz, logica ar spune ca nu poti datora impozit pe ceva cu nu detii.
ART. 264
116.(1^1) La înstrăinarea unui mijloc de transport, proprietarul acestuia, potrivit art. 10 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere, în vederea înmatriculării sau înregistrării acestora în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 230/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 412 din 30 august 2000, cu modificările şi completările ulterioare, va transmite dobânditorului cartea de identitate a vehiculului, precum şi certificatul fiscal prin care se atestă că are achitat impozitul aferent, până la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a realizat transferul dreptului de proprietate, ca anexă la contractul de vânzare-cumpărare.
(3) Impozitul pe mijloacele de transport se datorează până la data de la care se face scăderea.