avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Donatie/vanzare a partii de proprietate ce-mi revine, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Donatie/vanzare a partii de proprietate ce-mi revine, proprietatea fiind comuna cu sotul meu.

Buna ziua,

Impreuna cu sotul meu detinem proprietatea asupra unei garsoniere. Dorim sa divortam de comun acord, la notar dar inainte de aceasta, doresc sa donez/vand drepturile mele fiului nostru, intrucat nu doresc ca ulterior divortului sotul meu sa ceara partaj pentru acest bun comun. Este posibil?
In cazul in care nu este posibil si daca dupa divort sotul meu cere partaj, poate instanta sa hotarasca ramanerea garsonierei numai pe numele lui?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:08, 6 Februarie 2015
Puteti sa vindeti cota dvs parte si fiul sa va ia locul.
Daca sotul doreste partaj poate sa il faca si in contradictoriu cu fiul dvs.
E posibil ca el sa ramana cu apartamentul si sa dea fiului o despagubire (sulta).
Daca nu va intelegeti, se poate scoate la licitatie imobilul si impartiti banii. Astfel nimeni nu ramane cu imobilul.
Multumesc mult pentru raspunsul rapid si concis.
O mica remarca: e vorba de o garsoniera, nu de un apartament. Punctez acest lucru intrucat mi s-a spus ca nu e posibila vanzarea uneia din parti fiind vorba de o garsoniera, spatiul neputand fi impartit. Mi s-a mai spus ca ar fi posibila doar vanzarea de catre ambele parti, iar sotul meu nu doreste sa-si vanda partea.
Ramane valabil raspunsul dvs. si in cazul garsonierei?

Se numeste, in termeni juridici , ca "nu este comod partajabil" in concluzie nu aveti ce parte sa donati inainte de divoet fiului. Se poate insa in momentul in care se va face partaj sotul sa ramana cu garsoniera si sa va dea dvs o sulta, asa cum bine a spus si colega mea mai sus
Asa cum ati formulat dvs in primul mesaj nu se poate. Adica nu puteti vinde inainte de partaj ca sa nu mai faca sotul partajul.
Nu puteti vinde doar partea dvs pentru ca partea dvs nu exista.
Puteti face partajul (asa dispare proprietatea comuna si apare partea dvs si partea sotului ) si apoi vinde/dona partea dvs cui doriti dvs.
Ca urmare a partajului garsoniera se va atribui unuia dintre soti, iar celalalt va primi o plata compensatorie pentru partea lui. Daca nici unul dintre dvs nu-si permite sa plateasca sulta celuilalt, vindeti garsoniera si impartiti banii.

Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
mirebire, utilizator
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri; m-am edificat.

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cu doi proprietari fara acordul unuia din ei trasorv trasorv Buna ziua , impreuna cu altcineva [ fara niciun grad de rudenie ] detin un apartament , in procente diferite si vreau sa imi recuperez cota parte din el prin ... (vezi toată discuția)
Partaj divort geolen geolen Buna dimineata, Am rugamintea sa ma luminati in situatia urmatoare: Familie cu: -Sot A, pensionar, varsta a treia, proprietar al apartamentului in care ... (vezi toată discuția)
Partaj Jokera Jokera Buna ziua,daca am divorțat prin notar,dar nu sunt de acord sa vand apartamentul care este bun comun,ma poate obliga cineva? Mentionez ca el a plecat de acasa ... (vezi toată discuția)