ar trebui sa mergeti la un avocat sa discutati concret, pe sume. Conteaza mult cat ati castiga ipotetic din parta si cum/ cand si care e suma pe care e dispus sa v-o dea.
E ok, sa renuntati la o parte ( iar depinde de ce sume vorbim) si sa primiti acum bani pt a va lua o garsoniera, Inteleg ca nu va da bani pt o garsoniera, ci sa puneti pe langa banii pe care ii obtineti dvs din mostenire.. deci suma pe care e el dispus sa v-o dea, nu e chiar mare.
Mai departe, mi se pare nedrept sa va conditioneze sa cumparati pe numele copilului.. nu sunt banii lui, ai copilului, sunt banii dvs si o parte mai mica din ce vi s-ar cuveni la partaj.
Daca aveti uzufruct, e adevarat ca nu va va deranja nimeni cat veti trai, veti sta linistita. Nu sunteti insa proprietar, asta nu va deranjeaza decat daca ati vrea sa vindeti sau sa semnati un contract de intretinere cu cineva.. adica daca pensia e mica si veti ajunge neputincioasa, nu aveti ce sa oferiti cuiva in schimbul intretinerii.
Puteti sa faceti asta cu fiul , daca vrea.. adica nu sa cumparati cu banii dvs pe numele lui casa, ci sa semnati cu el un contract de intretinere.. adica sa primeasca casa in schimbul intretinerii dvs cand veti avea nevoie.
Eu de ce sa am incredere ca nu va vinde apartamentul in care locuim?
Nu aveti garantia ca nu va vinde.. ii puteti propune , ca sa se puna un pic si in locul dvs, sa ii dea si el casa de acum copilului si sa isi pastreze dreptul de uzufruct.
Faptul ca practic eu (sot B) pun 3/4 din suma necesara cumpararii garsonierei pe numele copilului si sotul A pune 1/4 dar cel putin teoretic cumparator va fi copilul e ceva ilegal?
nu.. nu e ilegal.
Mi-a venit ideea , ca si cale de mijloc.. pt banii ce vi-i da sotul, sa luati garsoniera pe cote parti cu fiul.. practic, tatal da banii fiului sa isi ia o cota de garsoniera, dvs cu banii dvs luati 3/4 din garsoniera si fiul 1/4.
Oricum ati hotari, daca banii pe care e dispus sotul sa vi-i dea, nu vi-i da dvs, ci fiului sa isi ia casa, nu va anuleaza dvs drepturile la partaj.
nu luati nicio hotarare pana nu mergeti sa va sfatuiti cu un avocat, sa va prezinte ce variante aveti, sa luati hotararea in cunostinta de cauza.