avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri dobandite in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri dobandite in timpul casatoriei

Buna ziua,
Sora mea are o casa pe care a cumparat-o in parte cu banii de pe o garsoniera - aceasta garsoniera a fost a mamei mele - vinderea garsonierei si cumpararea casei avand loc in timpul casatoriei acesteia. Intrebarea mea este urmatoarea : se poate face o mostenire intre mama si sora mea pe suma de bani primita din garsoniera ? Si in ipoteza in care vinde o parte din casa - e duplex - si cumpara un apartament pe care il pune pe numele ei, al surorii, cum putem face astfel incat sotul ei sa nu aiba niciun drept asupra acelui apartement ? Daca punem apartamentul pe numele copilului surorii mele, ar fi o solutie ?- are 2 ani fetita . Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:41, 30 Aprilie 2011
Ca regula:
Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
cam tarziu va ganditi la aspectele astea. acum casa e bun comun si sora dvs are nevoie de acordul sotului ei pt a o vinde.
daca sotii ajung la divort.. partaj, sora dvs poate solicita o cota mai mare din casa daca dovedeste contributia proprie sau mama dvs poate interveni in procesul de partaj ca banii ce i-a dat din vanzarea garsonierei sa-i recupereze. ar fi mult mai usor daca sotul ar recunoaste in scris ca soacra sa le-a dat bani din vanzarea garsonierei pt a achita o parte din pretul casei.

"mostenire" se poate lasa dupa moarte , iar de donat, mama nu poate dona ce nu mai are. sotii pot recunoaste printr-o declaratie in fata notarului ca au primit suma de bani de la mama dvs

daca il convinge pe sot sa vanda casa, poate cumpara un apartament pe numele fiicei ei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)
As dori si eu cateva sfaturi :) luminisiumbre luminisiumbre Buna ziua,iata problema mea: 1):Mama mea are 4 fete din prima casatorie(in concubinaj)printre care ma numar si eu...doua surori ale mele,sunt plecate in ... (vezi toată discuția)
Partaj xman2 xman2 Buna ziua Am si eu o nelamurire Ioana se marita cu Gheorghe. ea avea inaninte de casatorie un apartament de la mama ei. dupa casatorie isi vinde apartamentul ... (vezi toată discuția)