avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... as dori si eu cateva sfaturi :)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

as dori si eu cateva sfaturi :)

Buna ziua,iata problema mea:
1):Mama mea are 4 fete din prima casatorie(in concubinaj)printre care ma numar si eu...doua surori ale mele,sunt plecate in italia si nu au luat legatura cu ea de mai mult de doi ani nici macar la telefon,iar a treia este la un azil de batrani,fiind cu dizabilitati mintale...cand parintii nostri s-au despartit,eu aveam varsta de aproape 7 ani,mama recasatorindu-se a mai avut un baiat cu sotul ei legitim,(care m-a crescut si pe mine insa fara a ma infia,de altfel am fost singura pe care a acceptat-o sa o creasca,sora bolnava fiind la stat atunci iar pe celelalte doua surori tata le-a luat cu el cand a plecat de acasa).parintii mei buni aveau un apartament de la stat in care am ramas sa locuim eu si mama atunci cand s-au despartit si pe care mama la predat la stat cand s-a casatorit cu tatal care m-a crescut si au luat un alt apartament de la intreprindere (de la tatal meu ,,adoptiv'') pe care dupa revolutie l-au facut proprietate.
In urma cu aproximativ 10 ani,mama a intentat divort de sotul ei insa nu a facut si proces de partaj,iar tata spune ca nu i se cuvine prea mult de acolo pt. ca mama a muncit doar 4 ani cu carte de munca intr-o fabrica si el ne-a intretinut.Si stiu ca el vrea ca apartamentul sa ii revina fratelui meu.Fiind un oras mic,tata cunoaste multa lume si sunt convinsa ca v-a castiga la un eventual partaj mai mult de jumatate insa nu stiu cat anume.Intrebarea mea este: daca eu am dreptul la vreun procent din acea casa nefiind din acea casatorie si care ar fi acel procent?Si asta nu pt acum,pt.ca amandoi sunt in viata ci pt mai tarziu.
2);A doua problema si cea care ma framanta acum cel mai tare este urmatoarea:mama a mai locuit impreuna cu fostul ei sot cativa ani dupa divort dupa care s-a mutat impreuna cu un barbat care are o garsoniera de la fostul serviciu,fiind acum pensionar.Vor sa cumpere acea garsoniera de la stat,insa dintr-o pensie le este cam greu sa depuna un avans mai intai si sa o ia in rate unde au nevoie si de girant si alte probleme marunte.Am discutat cu ei si le-am spus ca eu le achit garsoniera cu banii jos insa cu conditia ca aceasta sa imi revina mie cand ei nu vor mai fi(nu pt mine ci pt fiul meu cand v-a fi mare care are acum aproape 10 ani).Acest domn nu are copii legitimi,insa a crescut intr-o casatorie un copil al sotiei si are nepoti din partea unui frate al lui.
Le-am promis ca nu voi veni sa locuiesc cu ei atat timp cat ei sunt in viata,si voi incerca sa aduc cat mai multe imbunatatiri locuintei,eventual pe parcurs sa facem un schimb cu ceva mai spatios.
Ce fel de acte sa fac cu el sa nu pot fi atacata de rudele acestui domn si nici de fratii mei (pt ca acest domn si mama mea se vor casatori legitm pe viitor) Si mai exista o problema:eu sunt despartita in fapt de sotul meu de cativa ani. La un eventual divort ar avea dreptul sa vrea ca aceasta garsoniera sa fie obiect de partaj?
Cu scuzele pt. aceasta imensa postare(insa am vrut sa expun problema cat mai in amanunt sa fie inteleasa),va multumesc anticipat pt. raspunsuri si va rog mult sa ma sfatuiti sa fac cum este mai bine.Va doresc un sfarsit de saptamana cat mai relaxant.:)
Cel mai recent răspuns: luminisiumbre , utilizator 23:17, 10 August 2009
Cumparati acea garsoniera pe numele dvs. daca aveti aceasta disponibilitate financiara si mama dvs. poate sa locuiasca in continuare, fara nicio problema acolo. Este cea mai buna solutie dupa parerea mea. Si atunci dispare si temerea ca ar exista posibilitatea ca garsoniea sa nu va revina dupa disparitia mamei.
Titularul cotractului de inchiriere la stat,este domnul cu care mama mea locuieste,nu mama.Asadar,el este cel care are dreptul sa cumpere aceasta locuinta de la fondul locativ de stat,eu nu pot face asta.Pt. acest lucru am nevoie de sfaturi. Ce fel de acte sa fac intre mine si acest domn,inainte sau dupa cumpararea imobilului.Eu ii voi da banii cu care sa cumpere aceasta garsoniera.
la intrebare 1 Mama dvs are drept la jumatate din apartament daca acesta a fost achitat in timpul cat ei au fost casatoriti
dupa moartea mamei toti copii o mostenesc din ambele casatorii
La intrebarea 2 Faceti dovada ca ii imprumutati bani un contract ca ati dat suma de .... ptr achitarea locuintei , si acesta suma va fii restituita la moartea parintilor pri cedarea acelui apartament catre dvs
si mai faceti si act prin care parinti va doneaza dvs dupa moarte lor bunul respectiv , actul prin care aratati ca dvs ati dat bani va ajuta in caz ca mai au si alti mostenitori pretentii si va contesta actul prin care s-a facut donatia
O mica paranteza pt. problema nr.1 as avea,ai anume:am vreun drept si din partea tatalui care m-a crescut sau partea lui ii v- reveni in intregime fratelui meu fiind copilul lui legal.Mentionez ca eu merg in casa,,parinteasca'' doar cu programare facuta in prealabil pt.vizita.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Indiferent de ce relatii ar avea tatal dvs legea este foarte clara : in caz de divort bunurile comune se partajeaza in cote de 1/2 , deci mama dvs are dreptul la jumatate din acel apartament!
Referitor la achitarea acelei garsoniere in care sta mama dvs si actualul sot trebuie sa stiti ca banii ii veti da cu titlu de imprumut . In cazul in care veti cumpara garsoniera pe numele dvs si divortati atunci va trebui sa o impartiti jumatate -kumatate sau sa ii dati jumatate din valoare sotului dvs deoarece este bun comun , fiind dobandita in timpul casatoriei!
B-)
Solutia cea mai simpla este sa le dati banii , sa o cumpere si sa faceti cu ei un antecontract de vanzare-cumparare in care sa se specifice ca ati platit intreg pretul urmand ca vanzarea sa se faca la o data indicata de dvs ...puteti pune si un termen de , sa zicem , 10 ani! Asta ca sa fiti sigura ca intre timp puteti divorta de sot fara ca sa ii dati nici o cota parte din garsoniera! Bineinteles , cu conditia sa nu stie de acest antecontract!:D
SUCCES!

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite in timpul casatoriei LoredanaP LoredanaP Buna ziua, Sora mea are o casa pe care a cumparat-o in parte cu banii de pe o garsoniera - aceasta garsoniera a fost a mamei mele - vinderea garsonierei si ... (vezi toată discuția)
Neintelegere pentru sucesiune. cosmd cosmd Mama a decedat acum 2 saptamani si exista neintelegere pentru sucesiunea apartamentului de patru camere care este trecut pe numele ei. Mama a spus ca acest ... (vezi toată discuția)