avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Buna ziua
Am si eu o nelamurire
Ioana se marita cu Gheorghe. ea avea inaninte de casatorie un apartament de la mama ei. dupa casatorie isi vinde apartamentul si doar din banii obtinuti din vanzare cumpara o casa.
divoretaza.
in acest caz ...Gheorghe are vreun drept asupra casei sau este considerata tot mostenire si nu intra in partaj? ma tot contrazic cu cineva de ani de zile. de bun simt mi se pare sa fie considerat bun mostenit deci nu intra in partaj dar traind in Romania e posibil orice si am nevoie de sfatul unui specialist
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 11:42, 12 Ianuarie 2010
Desigur ca bunul cumparat cu banii proveniti dintr-un bun dinainitea casatoriei este bun propriu, numai daca ar mai fi fosdt necesar completarea pretului sau ar fi facut imbunatatiri la imobil acestea din urma urmau regimul bunurilor comune
Atata timp cat imobilul a fost achizitionat in timpul casatoriei, el intra la masa bunurilor comune. La partaj e necesar sa fie trecut distinct in lotul sotului care a avut banii necesari achizitionarii lui sau, in caz de neintelegere, sa stabileasca instanta cui ii revine acea casa.
In conformitate cu prevederile codului familiei:
Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

Multumesc mult de raspuns :)
In cazul in care , in contractul de vanzare cumparare al casei este trecut faptul ca banii provin din vanzarea unui bun propriu , deci si casa este bun propriu , atunci casa nu se va imparti intre Ioana si Gheorghe.
In caz contrar , casa este considerata bun comun si va fi supusa partajului!
B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun dobandit inainte de casatorie... suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca doresc sa vand un imobil dobandit persoanl inainte de casatorie, suma obtinuta din vanzarea respectiva, va intra sau nu in averea comuna a ... (vezi toată discuția)
Proprietate inaintea casatoriei cameleon cameleon As vrea sa va cer un sfat:am ca proprietate un apartament de 3 camere dobandit inaintea casatoriei.Problema este ca intre timp m\'am casatorit si acum as vrea ... (vezi toată discuția)
Partaj ciupikam ciupikam SALUTARI, inainte de casatorie am detinut o garsoniera la etj.2, dupa casatorie am schimbat-o cu o alta la parter de bloc transformind-o intr-o societate ... (vezi toată discuția)