avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bun dobandit inainte de casatorie...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bun dobandit inainte de casatorie...

Buna ziua,

daca doresc sa vand un imobil dobandit persoanl inainte de casatorie, suma obtinuta din vanzarea respectiva, va intra sau nu in averea comuna a sotului si a mea in caz de partaj?
Daca suma respectiva ar trebui sa intre in "averea familiei", exista vreo solutie sa o evit? Ma gandesc sa sub nicio forma sa nu cumpar un alt imobil cu suma respectiva, ca atunci sigur se considera bun cumparat in timpul casatoriei, nu?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 18:54, 13 Februarie 2010
Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Asadar,suma obtinuta in urma vanzarii acelui imobil va fi tot un bun propriu al dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2010
luiza2008, utilizator
bunul dobindit inainte de casatorie si valorificat in timpul casatoriei nu este afectat de regimul juridic al bunurilor comune. suma obtinuta in urma valorificarii va apartine in intregime si in eventualitatea in care dobinditi un alt bun folosind suma el are regimul juridic al bunului propriu.
daca cu banii dobanditi in urma vanzarii bunului dvs achizitionati un imobil ,specificati asta in contract, sa nu fie nevoie la un eventual partaj sa demonstrati de unde provin banii
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj divort teodosie113 teodosie113 Doresc sa instrainez o mostenire. In urma vanzarii intentionez sa cumpar o alta proprietate. Sunt casatorit si vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru a nu ... (vezi toată discuția)
Partaj robert73 robert73 In ce conditii se poatea face un partaj in functie de veniturile sotilor? (raportul sot/sotie fiind cca. 3 / 1 ) Bunurile dobandite inainte de casatorie ... (vezi toată discuția)
Partaj xman2 xman2 Buna ziua Am si eu o nelamurire Ioana se marita cu Gheorghe. ea avea inaninte de casatorie un apartament de la mama ei. dupa casatorie isi vinde apartamentul ... (vezi toată discuția)