avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj divort

Doresc sa instrainez o mostenire. In urma vanzarii intentionez sa cumpar o alta proprietate. Sunt casatorit si vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru a nu putea fi patrajata proprietatea ce urmeaza a fi cumparata in eventualitaea unui divort ?
Si o alta intrebare
Proprietatea cumparata in urma vanzarii mostenrii are acelas regim la financiar ca proprietatea mostenita ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:59, 18 Decembrie 2010
Bunurile dobandite in urma mostenirii au regimul unor bunuri proprii ale sotului mostenitor si ca atare , instrainarea unui asemenea bun si achizitionarea altuia cu banii obtinuti in urma vanzarii, confera bunului astfel dobanit acelasi regim , de bun propriu.
In contractul de vanzare cumparare al imobilului pe care intentionati sa-l cumparati cu banii rezultati din vanzarea mostenirii dvs., va trebui inserata o clauza in sensul provenientei sumei rezultate din vanzarea mostenirii.
Suma rezultata din vanzarea mostenirii va trebui sa se regaseasca exact in noul contract de vanzare al imobilului, pentru a face dovada transferului valorii din bunul dvs. propriu in imobilul achizitionat in timpul casatoriei.
Astfel, valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care trece aceasta valoare va avea calitatea de bun propriu.
Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitãrii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensã, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii sau inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despãgubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Solicitati notarului sa introduca in contractul de vanzare-cumparare mentiunea ca banii provin din mostenire. Asa veti inlocui un bun propriu cu altul, care nu va intra in masa partajabila, in cazul unui eventual divort.
specificati in contract ca banii provin dintr-o mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun dobandit inainte de casatorie... suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca doresc sa vand un imobil dobandit persoanl inainte de casatorie, suma obtinuta din vanzarea respectiva, va intra sau nu in averea comuna a ... (vezi toată discuția)
Partaj xman2 xman2 Buna ziua Am si eu o nelamurire Ioana se marita cu Gheorghe. ea avea inaninte de casatorie un apartament de la mama ei. dupa casatorie isi vinde apartamentul ... (vezi toată discuția)
Precizari vanzare casa inainte de casatorie bmarius1963 bmarius1963 Buna ziua. Inainte de casatorie am dobandit o casa prin cumparare si acum vreau sa o vand. Din suma rezultata vanzarii casei, am cumparat o noua casa in ... (vezi toată discuția)