avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua.sunt casatorita si an timpul casatoriei am cumparat o garsoniera pe numele meu cu banii pe care i-am primit eu an urma succesiunii dupa tatal meu.antrebarea mea este urmatoarea;daca divortez de sotul meu el are vreun drept din garsoniera sau nu?multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:10, 29 Aprilie 2011
toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt prezumate a fi bunuri comune. prin urmare sotul dvs are 1/2 din garsoniera. daca insa pe actul de vanzare-cumparare e specificata sursa provenientei banilor atunci dvs sunteti proprietar exclusiv.
Nu, nu are, cu conditia ca banii de pe urma succesiunii sa fi ajuns pentru garsoniera. Presupunand ca nu ar fi ajuns, are dreptul doar la 50% din diferenta pe care ar fi trebuit sa o dati impreuna. Sau daca ati adus imbunatatiri la garsoniera care au fost facute din banii comuni atunci are dreptul la 50% din banii alocati pentru imbunatatiri.

Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2011
ContSters202274, utilizator
In caz de divort puteti proiba cu actul de vanzare al casei mostenite ca ati cumparat cu acei bani imobilul in cauza.Pentru siguranta trebuia sa scrieti in actul nou de unde provin banii.
pt ca in act nu ati mentionat ca garsoniera e cumparata din bani proprii, ramane sa dovediti pe parcursul procesului de divort.
consultati un avocat, poate incercati o actiune in constatare ca e bun propriu (inlocuieste un bun propriu)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj divort teodosie113 teodosie113 Doresc sa instrainez o mostenire. In urma vanzarii intentionez sa cumpar o alta proprietate. Sunt casatorit si vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru a nu ... (vezi toată discuția)
Partaj lulita lulita in timpul casatoriei ,mai exact laun an si ceva fostul meu sot a dobandit prin act de mostenire casa in care locuim,casa la care am facut ff multe ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite in timpul casatoriei LoredanaP LoredanaP Buna ziua, Sora mea are o casa pe care a cumparat-o in parte cu banii de pe o garsoniera - aceasta garsoniera a fost a mamei mele - vinderea garsonierei si ... (vezi toată discuția)