avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Gravida in perioada de proba dar cu contract ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Gravida in perioada de proba dar cu contract nedeterminat.

Buna Ziua,

M-am angajat la o societate in urma cu aprope 3 luni. Am incheiat un contract individual de munca pe durata nedeterminata dar avand functie de management mi-au pus in contract o perioada de proba de 3 luni. Intre timp am ramas insarcinata si nu i-am informat inca. Eu cred ca ei nu vor sa ma mai tina in continuare dupa expirarea celor 3 luni de proba. Interesul meu este sa raman angajata pana cand pot beneficia de concediul prenatal. Cum pot sa fac sau ce pot sa fac ca ei sa nu-mi desfaca contractul de munca? Eu in acest caz sunt protejata de legea maternitatii sau nu? pot intra in concediul medical incontinuu pana la concediul prenatal? Cum si cand se acorda concediul prenatal? Ahh, nu se poate pune problema de concediul de risc maternal pt ca societate nu o sa anunte in veci ITM-ul ca eu sunt insarcinata si nici medicul de medicina muncii. Va rog ajutati-ma pt ca in 2 saptamani imi expira perioada de proba.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 12 Iunie 2009
Anuntati dvs. societatea ca sunteti gravida si mergeti cu o copie la ITM
Nu suntei in evidenta unitatii si la medic? Anuntati-l si pe el..
Societatea este obligata sa ia in considerare concediul de risc maternal.
Functia cred ca este de manager nu de management. Ca sa nu obtineti un rezultat "satisfacator" la sfarsitul perioadei de proba trebuie sa aiba motive, nu?
Personal eu m-as duce mai intai si as sta de vorba cu conducerea unitatii si as explica situatia. Apoi as merge mai departe.
In cazul in care salariatele nu indeplinesc obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute in OUG nr.96/2003.

In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca este insarcinata, acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea. Nerespectarea acestei obligatii este sanctionata cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
Poate va este util sa stiti si urmatiarele informatii:
daca va desfac contractul de munca la sfarsitul perioadei de probe conform art 31 aliniat 4 indice 1, prin notificare din initiativa unitatii, atunci veti putea beneficia de somaj (daca ati lucrat anterior mai mult de 12 luni )

In somaj veti putea beneficia de concedii medicale si de maternitate, concedii care suspenda periodaa de somaj.
Dar nu veti mai putea beneficia ulterior de concediul de 2 ani pentru ingrijire copil.

Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(4indice 1) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
Atata timp cat nu a anuntat angajatorul ca este insarcinata i se poate desface sau inceta c.i.m. prin orice mod, cu respectarea prevederilor legale in materie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim in perioada de proba - salariata insarcinata Loredana_84 Loredana_84 Pot inceta contractul de munca al unei salariate in perioada de proba, atata vreme cat e insarcinata? Mentionez ca nu ne-a adus inca la cunostinta in scris de ... (vezi toată discuția)
Prenatal-raspuns urgent marianelena marianelena Am dreptul la prenatal Sotia este in ultima saptamana a celui de al doilea contract pe 6 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de risc maternal gabrielaando gabrielaando Buna ziua, ma aflu in concediu de risc maternal iar angajatorul mi-a oprit din indemnizatie: 1. somaj 0,5% 2. CAS 10,5% 3. Impozit Din cate m-am ... (vezi toată discuția)