avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intreruperea temporara a contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intreruperea temporara a contractului de munca

Subiect: Întreruperea temporara a contractului de munca

Buna ziua,
Sunt angajat cu contract pe durata determinata , cu timp parțial. Ieri,03.02.ac am fost anunțat sa ma prezint la secretariat pentru semnarea unei comunicări privind încetarea contractului de munca pe perioada 05. Ian.-28.feb.2015 pe motiv de restrângere a activității societății. Am refuzat sa semnez acel document motivând ca este antedatat si ca am de ridicat salariul neplătit din luna Noiembrie 2014 pana in prezent. Astăzi 04.febr. Am fost amenințat de patron cu rezilierea contractului daca nu semnez .
Va rog sa ma sfătuiți cum trebuie sa procedez.
Ce text de lege este încălcat prin acest abuz?
Cel mai recent răspuns: radubr , utilizator 08:20, 8 Februarie 2015
Probabil ca daca nu mai are bani sa va plateasca se va ajunge la desfacerea contractului de munca dar acest lucru nu se poate intampla cu data de 5 ianuarie, ci din februarie. Nu semnati acel act. Atesta faptul ca renuntati la bani pentru luna ianuarie. In cazul care o sa se descfaca acel contract de munca puteti sa actionati societatea in judecata in vederea platii salariului restant
Nu este vorba despre incetarea c.i.m., ci despre suspendarea c.i.m. , asa zisul "somaj tehnic".

Nici nu poate fi vorba despre semnatura dvs de acceptare , decizia vi se poate trimite prin posta.

Va multumesc. Totuși insist sa aflu cum trebuie sa procedez acum. Cui trebuie sa ma adresez pentru a'mi primi drepturile salariale restante?
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Va multumesc pentru informații si sfaturi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salar baxosjunior204 baxosjunior204 am completat adeverinta de incetare lucru la zi alte acte nu am mai semnat angajatorul trebuie sa-mi mai dea pe luna trecuta salarul si de pe luna curenta inca ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna vasiledela4 vasiledela4 Am lucrat la o firma am plecat cu demisia la zi am 21 de zile de concediu cum se calculeaza ziua? In cat timp trebuie ca firma sa imi trimita lichidarea ... (vezi toată discuția)