am fost numita sa efectuez o expertiza judiciara si apelez la ajutorul dvs.
1. daca onorariul provizoriu nu a fost achitat eu trebuie sa incep expertiza?
2. daca una din parti este CNADR si este reprezentata printr-un procuror, la citarea partilor unde trimit convocarea la parchet in atentia acelui procuror?
va multumesc
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.17 al.(3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
b) numărul şi obiectul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, după caz, denumirea părţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, după caz, sediul acestora, precum şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail, dacă acestea sunt cunoscute;
d) numărul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii; i) menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
(4) Plata sumei provizorii către expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, după depunerea raportului de expertiză la organul cu atribuţii juridictionale care a dispus efectuarea expertizei.
In cazul prezentat de dvs. nu este clar daca expertiza a fost dispusa de catre instanta de judecata sau prin ordonanta procurorului. Procurorul reprezinta statul - ministerul public, nu poate reprezenta CNADR.
Daca este vorba de ordonanta procurorului trebuie sa convocati partile in proces (una din parti, banuiesc ca este CNADR, iar cealalta o firma de ctii.) la o data, ora si adresa pe care o considerati dvs. ca este necesar. Daca este nevoie sa vedeti ceva in teren va trebui, sa faceti convocarea in acel loc/ in sediul cel mai apropiat al CNADR si sa solicitati sa va deplasati in teren.
De regula, parchetul nu prea sta bine cu banii si daca nu ati discutat in prealabil cu procurorul de caz, ar fi bine sa o faceti inainte de a incepe lucrarile expertizei. Cu aceasta ocazie sa stabiliti ce se doreste in clar in obiectivele fixate pentru expertiza si onorariul provizoriu, dar mai bine onorariul definitiv si modul cum/ cand va fi a achitat. Procurorul are posibilitatea, sa ajunga la o intelegere cu partea in proces, care a cerut expertiza, ca aceasta sa plateasca onorariul, in total sau partial, restul fiind achitat de catre parchet.
In urma discutiei cu procurorul, puteti convoca partile inclusiv, la parchet (cu acordul procurorului), fara ca procurorul de caz sa fie obligat sa participe la expertiza.
Daca ati primit expertiza de la instanta de judecata si onorariul provizoriu nu a fost achitat la CEC in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, pe numele dvs., sesizati in scris instanta, ca nu s-a platit onorariul provizoriu si depuneti nota la arhiva tribunalului, cu nr. de inregistrare/ data, cu minim 5 zile inainte de termenul de judecata. Cereti instantei, sa stabileasca un alt termen de judecata, la care sa depuneti expertiza, dupa achitarea onorariului provizoriu, invocand art.17 al.(3) lit.i)
va mutumesc pentru raspuns. in expertiza este vorba de un teren cedat catre CNADR de catre o firma ( firma reclamanta care a solicitat expertiza si care trebuia sa achite onorariul) aceasta firma solicita despagibiri de la CNADR la valoarea creditului achitat pentru acel teren. pe incheierea de sedinta scrie CNADR reprezentat legal prin procuror... de aceea am intrebat catre cine trimit convocarea catre cNADr sau catre procuror. citarea partilor ar trebui efectuata la sediul firmei reclamante pentru ca acolo sunt dovezile ratelor achitate.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Mentionati, citez: "... citarea partilor ar trebui efectuata la sediul firmei reclamante pentru ca acolo sunt dovezile ratelor achitate. ..."
Expertul va decide acest lucru. Poate la dosarul cauzei sunt destule documente care sa il ajute la efectuarea expertizei.
Expertul poate face convocarea la sediul sau si sa solicite in mod expres prin adresa de convocare, copii xerox, confirmate de autenticitate, prin semnatura si stampila, de catre administratoul firmei, in special daca de la fata locului considera cu nu poate colecta elemente suplimentare, utile pentru expertiza.
va multumesc pentru raspuns. pentru mine este mai comod sa le citez la mine la birou, daca la dosar sunt toate actele dar nu eram sigura daca e bine indeplinita astfel procedura.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Spuneti ceva de procuror care reprezinta CNADR. Pentru mine este o noutate, chiar putin ciudat. Ar trebui sa discutati cu acesta inainte de a face convocarile.