avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza fara obiectiv
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza fara obiectiv

In fine, am fost numit expert intr-o cauza (faliment). dar in adresa instantei nu e precizat niciun obiectiv. Se face trimitere la o asa-zisa "foaie alaturata". Foaia alaturata e o cerere de mana, semnata=mazgalita fara nume in clar, fara stampila, fara nimic, doar scris de mana: cerere obiective SC XX SRL si atat.
De legal, stiu si eu ca nu e legal asa ceva. Dar ce pot face din pozitia de expert numit?
Mai mult, onorariul provizoriu nu a fost achitat si se si precizeaza acest lucru in adresa instantei.

S-a mai confruntat cineva cu asa ceva? Termen pentru camera de consiliu ar trebui sa-mi dea instanta...cum se procedeaza efectiv?
Sau cum ati proceda voi in locul meu si de ce? De ce nu s-a scris de catre instanta obiectivul, ce se incearca?

Sunt constient ca n- o sa vad bani pe aceasta expertiza niciodata, mai ales ca ar trebui stabilita dimensiunea unei datorii; daca expertiza convine, plateste, daca nu convine nu plateste. De ce nu se accepta onorariu estimativ facut de expert inante de depunerea expertizei. ??
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 20:11, 27 Decembrie 2015
Potrivit art. 330 și următoarele , din NCPC instanța va numi expertul și va stabili obiectivele expertizei. Totodată , art. 331 NCPC alin.3 prevede termenul de 5 zile pt. achitarea onorariului stabilit.
D-voastră, faceți o CERERE- DOMNULE PREȘEDINTE(al instanței respective ) în care să arătați că nu aveți stabilite obiectivele pe care trebuie să le urmăriți și pe care de fapt dorește instanța să le lămurească , nu s-a stabilit onorariul și astfel sunteți în imposibilitate de efectuare a expertizei respective.
Foarte corect raspunsul utilizatorului liamic43.
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-art.17
(1) Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.
(3) Adresa privind numirea expertului se comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi expertului tehnic judiciar, după efectuarea plăţii în condiţiile alin. (2), şi cuprinde următoarele:
a) denumirea şi datele de contact ale organului cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus numirea;
b) numărul şi obiectul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei tehnice judiciare;
c) numele sau, după caz, denumirea părţilor din dosar şi datele de contact ale acestora: domiciliul sau, după caz, sediul acestora, precum şi numărul de telefon, numărul de fax şi adresa de e-mail, dacă acestea sunt cunoscute;
d) numărul şi data încheierii sau ordonanţei prin care a fost numit expertul;
e) obiectivele expertizei tehnice judiciare dispuse la care trebuie să răspundă expertul;
f) termenul stabilit pentru depunerea raportului de expertiză;
g) suma stabilită cu titlu de onorariu provizoriu;
h) suma stabilită cu titlu de cheltuieli provizorii;
i) menţiunea că sumele provizorii, stabilite cu titlu de onorariu provizoriu şi cheltuieli provizorii, au fost plătite în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare.
(4) Plata sumei provizorii către expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, după depunerea raportului de expertiză la organul cu atribuţii juridictionale care a dispus efectuarea expertizei.
In cazul dvs. inteleg ca nu au fost respectate prevederile prezentului articol. Puteti sesiza in scris cu nr. de inregistrare/ data de la arhiva tribunalului, cu referire la dosarul nr. ... ca in adresa de desemanre a dvs. nu s-au mentionat in clar obiectivele expertizei (respectiv in nota indicata nu se regasesc in clar, care ar fi obiectivele expertizei) si ca onorariul provizoriu stabilit de catre instanta (in cazul in care a fost stabilit) nu a fost achitat in contul BLETJ pe numele dvs.
Cele mentionate mai sus sunt suficiente motive care va indreptatesc sa nu puteti respecta termenul de depunere a raportului de expertiza si sa solicitati un alte termen de judecata.
Puteti anexa la nota de mai sus o evaluare a costurilor expertizei.
Camera de consiliu este o uzanta la aprecierea instantei de judecata, fiind doar o recomandare - in textul din CpC scrie: "poate sa ... " Instantele nu abordeaza frecvent aceasta posibilitate.
Instantele recurg uneori (probabil din cauza multor dosare pe care le au in lucru) la mentionarea unui document aflat la dosarul cauzei (in cazul dvs. - obiective pentru expertiza) prin care partile in proces formuleaza aceste obiective pentru expertiza.
De avut in vedere ! Sunteti noua pe forum si sunteti bine venita. Este corect sa nu mai folositi aprecieri inadecvate subiectului pe care il dezbateti. Sper ca intelegeti ca nu am timp sa editez astfel de "aprecieri", care sunt contrare Regulamentului forului.
Multumesc pentru raspunsuri, mi-ati dat o idee...sa solicit instantei sa precizeze daca obiectivul solicitat de parte este "insusit" ca atare de catre instanta sau nu. Castig si un termen in plus astfel.
Legat de onorariu...cum recuperezi un onorariu de la o firma radiata (ca asta urmeaza). Nu-mi spuneti executor, ca el o sa-mi spuna ca n-are de la cine si ma trimite sa-mi vad de treaba.
Care sunt obligatiile practicienilor in insolventa in materie? Cum pot atrage raspunderea solidara a lor? Exista temei legal si care este acela?
Din experienta voastra, solicitarea unui onorariu provizoriu majorat (pe baza de nota de fundamentare - calcul estimativ) are castig de cauza si in ce conditii?
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2015
adema1980, utilizator
Nu va apucati de expertiza daca onorariul provizoriu nu este depus in contul BLETJ pe numele expertului. Intocmiti nota scrisa catre instanta pe care o depuneti la arhiva tribunalului, invocand art.17 al.(3) lit.i) din OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, pana se depune onorariul provizoriu.
Depunand la instanta o evaluare a costurilor expertizei (de preferat sa nu depaseasca costurile finale), aveti sansa ca instanta sa tina cont de aceasta si sa fixeze onorariul provizoriu conform evaluarii.
Urmariti dosarul cauzei pana se emite hotararea legata de expertiza si de decontul de cheltuieli plus onorariu definitiv depus de dvs. In hotarare trebuie sa fie mentionat ca i s-a pus in vedere partii ...sa achite onorariul definitiv in 5 zile. Urmariti in continuare dosarul sa apara formularul CEC prin care s-a depus la dosar onorariul definitiv, pana a se semna hotararea de catre judecator si a se inchide dosarul.
Legat de practicienii in insolventa, poate cunoaste un coleg de forum care este procedura.
Daca s-a semnat deja hptararea si s-a inchis dosarul va fi mult mai greu sa recuperati onorariul definitiv.
Cititi si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Anuntarea expertului judiciar VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu cine trebuie sa anunte expertul judiciar. Mentionez ca procesul a fost amanat din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)
Expertiza iuly69 iuly69 Am un dosar pe rol pe tema [speta ]anulare act proprietate ca asa vrea un vecin invocand fsptul ca , gardurile dintre proprietati sunt trase haotic ,la care ... (vezi toată discuția)
Plata esalonata expertiza bbdeea_26 bbdeea_26 Prin instanta am obtinut expertiza contabila la administratia blocului,pe care trebuie sa o achit eu.intrebarea mea este daca pot plat esalonat aceasta ... (vezi toată discuția)