avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligat sa lucrezi 2 wekend-uri consecutive fara ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligat sa lucrezi 2 wekend-uri consecutive fara repaus!!!

Este legal sa fi obligat sa lucrezi 14 zile consecutiv, in care intra 2 wekend-uri, fara repaus?[ desi personalul programat in wekend(pe activitati de odihna si repaus) este supranumeric(5 angajati) fata de zilele lucratoare(2 angajati)(cu activitati mult mai numeroase legate de frecventarea si pregatirea cursurilor scolare) si alte activitati conexe] Este vorba de o planificare a programului de lucru care se face lunar de catre un sef al unui centru de ingrijire copii (in asistenta sociala ,la stat, in 3 ture de 8 ore pe zi).Concret, in situatia prezentata, planificarea prevedea prezenta la munca din 28 ianuarie pana in 10 februarie 2015, inclusiv,in schimbul 1 si 2, fara o regula fixa a turelor, adica lucrezi schimbul 2 : 14-22 si dimineata urmatoare schimbul 1:6,30-14.30.Mentionez ca seful de centru refuza colaborarea cu angajatii pentru a stabili o programare corecta, echitabila, in cadrul legal.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:13, 7 Februarie 2015
Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Pentru asa ceva trebuie sa aiba autorizarea ITM-ului.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Puteti transmite petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii prin:
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451
cred ca am ratat un raspuns, va scriu din nou:Multumesc pentru promtitudinea raspunsului!!! In situatia data este sotia mea, urmeaza sa analizam datele primite de la dvs.La sesizarea verbala a sotiei cu privire la legalitatea situatiei prezentate, seful de centru a invocat legea fara a specifica aspectul legal concret . Inteleg din cele prezentate de dvs. ca ar putea fi o incadrare la art. 137(4), dar aici nu este vorba de exceptie ci de regula. Si nu sunt indeplinite conditiile pentru exceptie:1- actualul sef centru a fost sef de sindicat pana la aceasta numire si nu are inlocuitor la sindicat( a fost numit, nu a obtinut postul prin concurs,ACUM incercand sa isi completeze studiile necesare; este ruda cu conducerea superioara a institutiei), deci nu exista un acord al sindicatului; 2-actuala conducere nu are si nu considera necesara autorizarea ITM-ului , cred!Sustin aceasta intrucat suntem, intr-un fel, stat in stat: de aproape 25 de ani actualul director al directiei judetene de asistenta sociala, autoritatea superioara a centrului de plasament in cauza, conduce discretionar institutia(desi au fost sesizate institutiile superioare abilitate si s-au facut controale si verificari; desi actualul director al directiei judetene este in acelasi timp si profesor universitar titular de catedra la universitatea din oras si mai preda concomitent la una sau doua universitati din alt judet!!!, etc.).Probabil ca pasul urmator ar trebui sa fie sesizarea ITM-ului, conform legii!Cu multumiri, va asiguram de stima si consideratia noastra!
Toata stima si consideratia pentru freelis insa intervine un aspect la momentu sesizarii inspectiei muncii intrucat la momentul deplasarii acestora la sediul societatii sau emiterea unei adrese catre societate sa depuna/sa puna la dispozitia inspectorilor foile de prezenta acestia le vor depune pe cele de 8 ore pe zi cu libere in zile sambata si duminica.Acum intervine impedimentul ptr toti angajati pentru ca in urma unei audinte la Inspectia muncii mi s-a spus sec nu avem cu ce sa demonstram ca angajatorul a incalacat unul din alin art 137 din CM.De fapt ce sa intimpla singura instuttie abilitata sa constate ca angajatorul a in calacat art 137 din CM este instanta in urma probatoriilor administrate. Daca vor si acestia sa iti dea dreptate.Am luat o decizie in cursul saptaminii trecute in care am sa dau toate detaliiile si toate smecheriile avocatesti ce le fac societatiile in litigii de munca fiind sprijiniti de toate institutiile abilitate singurul scop fiind acela de a prejudicia angajatul si uita ca primesc salarii pe spinarea noastra a tuturor contribuabilor.Eu nu v-am raspuns sa va dezamagesc din contra orice pas il ve-ti face in lupata cu angajatorul cat si cu institutiilie statului am sa va rapund in limita cunostintelor mele si cu siguranta si colegii de pe avocatnet .
Exista si alta posibilitate ca Inspectia Muncii/ITM-ul sa constate munca in zilele de repaus saptamanal , nu numai prin foile de pontaj.
Care este de fapt aceasta posibilitate?Dati exemple va rugam mult .

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal cristian.ion.92 cristian.ion.92 Buna ziua.Angajatorul nu imi acorda repaus saptamanal.Imi da 3 zile libere pe luna.Ce pot face in acest sens? (vezi toată discuția)
Munca suplimentare flori35 flori35 daca salariatii presteaza munca suplimentara in constructii este obligata firma sa declare la ITM munca suplimentara ? este suficienta evidentierea in pontaje ... (vezi toată discuția)