avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Infiintare pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Infiintare pfa

Buna ziua. recent am primit o oferta de angajare pe post de vanzator/merchandiser dar conditia lor este ca in termen de 30 de zile maxim sa imi deschid un PFA. Intrebarea mea este cum se procedeaza daca momentan locuiesc in al judet si care sunt implicatiile atat financiare cat si garantiile necesare si unde se va stabili sediul firmei. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:11, 8 Februarie 2015
Buna ziua,

Pentru a va putea infiinta un PFA, una din conditii este sa aveti o diploma/atestat pentru domeniul in care doriti sa activati ca PFA.

O zi buna!
asta am,dar ma intereseaza daca pot deschide si in alt judet decat cel de resedinta si ce implicatii financiare sunt.
Da, se poate deschide cu un contract de comodat pentru sediul social. Referitor la implicatii financiar, daca va referiti la costuriile de infiintare a unui PFA, acestea ajung undeva la 300 ron doar taxele de la Registrul Comertului.
Da, puteti infiinta un PFA in alt judet.

art. 9 din OUG 44/2008
(1) PFA, intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale si intreprinderea familiala au sediul profesional declarat prin cererea de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii.

(2) Pentru stabilirea sediului profesional este necesar ca PFA, titularul intreprinderii individuale sau oricare membru al intreprinderii familiale, de la caz la caz, sa detina un drept de folosinta asupra imobilului la adresa caruia acesta este declarat.
....

Documentele care atestă drepturile de folosinţă asupra spaţiilor cu destinaţie de sediu social/profesional şi/sau de sedii secundare:
- Documentele care atestă drepturile de folosinţă asupra spaţiilor cu destinaţie de sediu social/profesional şi/sau de sedii secundare pot fi: extras de carte funciară, în termen de valabilitate la depunere, dar nu mai vechi de 30 de zile, contract de vânzare-cumpărare, contract de donaţie în formă autentică, certificat de moştenitor, act notarial de ieşire din indiviziune sau de delimitare a proprietăţii, hotărâre judecătorească definitivă privind proprietatea sau folosinţa/uzufructul, hotărârea judecătorească definitivă de ieşire din indiviziune, proces verbal de recepţie a construcţiei, act de adjudecare a imobilului vândut în cadrul executării silite, contract de schimb, contract de închiriere (înregistrat la Administraţia Finanţelor Publice, în cazul proprietarului/locatorului persoană fizică), contract de subînchiriere, contract de concesiune, contract de leasing imobiliar, contract de comodat, contract de uz, contract de uzufruct, certificat de rol fiscal/rol agricol în termen de valabilitate sau orice alt act juridic care conferă dreptul de folosinţă, la alegerea solicitantului. Extrasul de carte funciară şi certificatul de rol fiscal/rol agricol se depun în original, celelalte documente urmând a fi depuse în copie certificată de parte sau în copie legalizată.

- Pentru sediul profesional al PFA, II şi IF, actul care atestă dreptul de folosinţă trebuie prezentat în original sau copie legalizată.

- În cazul în care, cheltuielile aferente sediului social/profesional sunt suportate de beneficiarul contractului şi deduse înainte de plata impozitului pe profit/venit, este recomandată înregistrarea la Ministerul Finanţelor Publice şi a celorlalte contracte prin care se acordă dreptul de folosinţă.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat pentru sediu social Cosmin3006 Cosmin3006 Doresc sa mi infiintez o firma, insa, din ce inteleg, am nevoie de un contract de comodat pentru spatiu. Exista vreo solutie prin care sa rezolv problema ... (vezi toată discuția)
Deschidere srl-d AnitaFulop AnitaFulop As fi interesata sa imi deschid un SRL-D cu sediul social pe un teren. Este posibil asa ceva, sau trebuie sa existe si o cladire pe terenul respectiv? Daca ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma vicomputers77 vicomputers77 Buna ziua, Am nevoie sa infiintez un SRL-D. Eu confectionez bijuterii handmade si vreau acum sa imi deschid si o firma. Fiind la inceput de drum, am ajuns ... (vezi toată discuția)