avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insusire calitate de director la o firma - aspecte ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insusire calitate de director la o firma - aspecte penale si fiscale

In cadrul unui control fiscal am aflat ca facturile emise de catre o firma (firma activa din punct de vedere fiscal) au fost emise de catre o persoana care sustinea ca e directorul societatii insa nu avea aceasta calitate, Nu inregistra veniturile fiscale. Lucra in barter sau efectua servicii incasand contravaloarea serviciilor in numerar.
Toate lucrarile au fost reale, pot fi dovedite ca nu sunt fictive insa finantele sustin ca aceasta colaborare era evaziune fiscala din partea firmei noastre.
Persoana - care sustinea ca e directorul firmei x era o persoana in care aveam incredere cunoscandu-l de multa vreme, colaborand cu el la alte firme fara vre problema.
Firma in numele caruia actiona era activa din punct de vedere fiscal.
Noi am verificat acest lucru pe site-ul ANAF, livrarile , serviciile erau executate intocmai si noi nu am mai facut vreo investigatie suplimentara sa verificam daca are sau nu calitatea de director, calitate de a actiona in numele acelei societati.
Am declarat la timp atat veniturile realizate din aceasta colaborare cat si cele care constituiau cheltuieli pentru noi.
Finantele au imputat impozitele aferente cheltuielilor considerate de catre ei ca nedeductibile, insa nu au compensat, nu s-au atins de sumele care au fost raportate ca venituri in relatia cu acea firma.
Persoana care a semnat facturile cu nume, CNP real nu e de gasit desi in mod similar a inselat alte 5-6 firme (- adica politia nu s-a grabit sa-l gaseasca cu toate ca a stat in inchisoare 1.5 ani si putea fi gasit usor....)
Finantele au depus denunt penal pe numele meu pentru evaziune fiscala.(si pe numele administratorilor celorlalte firme)
In decurs de 3 ani toate demersurile de investigatii ale politiei au demonstrat ca respectivele lucrari au fost efectuate.
Singurul lucru pe care se bazeaza finantele cand considera "operatiune fictiva" este ca persoana respectiva nu avea calitatea de director in firma in numele caruia actiona ( acest fapt e adevarat).
Un contribuabil care 12 ani nu a avut abatere fiscala, a platit impozitele (milioane de lei) cum poate demonstra ca nu a facut evaziune ci mai degraba a fost victima unui abuz de incredere, a fost inselat.
Legea ne obliga sa verificam daca o firma e activa fiscal, sa contabilizam la timp tranzactiile comerciale insa nu ne obliga ca fara sa existe vreo suspiciune sa facem investigatii indelungate daca persoana care ne face servicii are sau nu contract de munca la frma pe care sustine ca o reprezinta.

Va multumesc
In Legea privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr.241/2005,avem definitia operatiunii fictive:
f) operatiune fictiva - disimularea realitatii prin crearea aparentei existentei unei operatiuni care in fapt nu exista;

Plecand de la respectiva definitie, si analizand relatarea dvs., consider ca nu puteti fi incadrat la evaziune fiscala.

Elementele unei operatiuni economice, sunt intrunite in cazul dvs., doarece exista conditiile esentiale pentru aceasta, si anume: avem furnizor (firma activa fiscal pe site-ul ANAF)si beneficiar, deasemenea serviciile au fost prestate sau marfa livrata si nu in ultimul rand a fost platit si pretul. Astfel ca facturile intocmite au fost bazate pe o operatiune economica reala, intrucat predarea marfurilor ori prestarea serviciilor a avut loc in fapt. Atata timp cat pe contractele de prestari servicii/ori vanzare marfuri, exista semnatura persoanei imputernicite si stampila firmei furnizor, nu ar trebui sa aveti probleme.
Cu un avocat pregatit alaturi de dvs. se poate identifica strategia de urmat in speta.
Mersi "Birou-De-Mediator" pentru raspuns.
Problema mea este ca atitudinea generala alimentata de ANAF este una ostila (las' ca stim noi toti contribuabilii fac evaziune) si presiunile asupra politiei sunt mari: suma e mare si cineva trebuie sa fie vinovat si acela poate fi doar contribuabilul care are de pierdut. (nimeni nu analizeaza fondul, cum a calculat ANAF sumele, iar dupa 3 ani de contencios administrativ si un proces castigat la recursul Anaf s-a trimis spre rejudecare) Ca de la cel care "nu e de gasit" nu recuperam nimic.
Cei care nu sunt de gasit, nu vin la o simpla chemare la ancheta sunt lasati sa fie linistiti.
Sunt acte care sunt semnate de catre o persoana personal in patru locatii: banca, avocat, Reg comertului, 2 ori in fata notarului iar prin telefon, deoarece la audiere nu a fost chemat omul afirma ca nu-si mai aminteste ce a semnat, cum a fost.
In Romania semnezi si apoi spui ca nu-ti amintesti si s-a rezolvat?
La asta reactia anchetatorilor este: - Mda, lucrarea a fost facuta, e clar, dar poate de altii, iar asta a emis doar factura...
Fara sa aduca vreo dovada in acest sens. Doar presupunand ca toata lumea e hot. Iar cel care e sicanat sunt eu si nu cel care a emis factura.
La intrebarea: Ce interes are o firma sa raporteze venituri fictive, daca toate sunt operatuni economice fictive nimeni nu cauta vreun raspuns. Adica te inregistrezi cu venituri fictive ca apoi sa le stingi cu cheltuieli fictve?? Are vreo logica??
Iar prezumtia de nevinovatie e o iluzie.
Voi angaja avocat, insa cine va compensa vreodata hartuirea la care am fost supus?
Iar daca ajunge in instanta penala acolo se mai pierd 2-3 ani si intre timp ramai falit, cu munca de o viata pierduta, si daca mai ai si sansa ca sa fie anulate unele drepturi ale judecatorilor pe motive de lipsa incasari bugetare si ei sa se indrepte suparati catre toti "evazionistii din cauza carora nu mai au acelas venit" te-ai si trezit condamnat.
Poate ne puteti impartasi motivul pentru care a fost trimis spre rejudecare dosarul mentionat de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Emitere facturi fiscale pe numele firmei mele fara aprobare catre delegati fara legatura cu firma mea addeco addeco Am o problema cu o firma care a emis facturi fiscale pe numele firmei mele folosita ca si client, dar fara aprobarea mea, trecand ca delegati persoane care ... (vezi toată discuția)
Sediu social inexistent? TincaToniF90 TincaToniF90 Am dat in judecata fostul angajator pentru ca a depus declaratia / formular 210 (Fisa Fiscala) cu date incomplete si in loc de 11 luni de zile lucrate a ... (vezi toată discuția)
Implicare in evaziune fiscala? gabi_2015 gabi_2015 Buna ziua, lucrez ca economist contabil la firma X. In 2013 firma nu si-a mai putut achita la timp datoriile catre fisc si i s-a pus poprire pe conturi. De ... (vezi toată discuția)