avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Coexistenta marci
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Coexistenta marci

buna ziua, am inteles ca doua marci identice pot coexista daca se incheie un acord de coexistenta. este adevarat ca este posibil acest lucru? imi puteti indica va rog un model de astfel de acord? multumesc!
Cel mai recent răspuns: monik , utilizator 10:56, 12 Februarie 2015
Intr-o piata concurentiala adevarata, nu pot fi folosite doua marci identice de catre doua persoane(fizice sau firme) pentru aceleasi produse si /sau servicii. In aceasta situatie, inteleg ca Dvs ati dori sa folositi o marca identica cu o marca anterior inregistrata.de asemenea va precizez ca marac Dvs identica nu va putea fi inregistrata la OSIM. Aceasta folosire, fara acordul proprietarului primei marci se numeste contrafacere si este o infractiune. Un acord intre Dvs si proprietarul primei marci va fi un acord greu de inteles de catre consumatorii produselor respective sau a serviciilor respective si va crea confuzie cu privire la fabricantul produselor din motivul calitatii acestor produse, care nu poate fi identica. Un asemenea acord va fi deci nepotrivit intr-o piata concurentiala. Va recomand sa renuntati si sa folositi o marca proprie, diferita de cea anrterioara pe care sa o inregistrati la OSIM.
Acordurile de coexistenta sunt legale si se practica.
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2015
Laura Ciobeica, moderator
Cred ca ar fi util sa precizati daca marcile despre care discutam au (cumva?) DOAR denumirea identica, sau e vorba despre marci care nu se deosebesc prin nimic, atrunci cand sunt analizate IN ANSAMBLUL LOR? (reprezentarea grafica identica, produse si servicii identice...).
marcile au denumirea identica, una este doar un cuvant si cealalta are si desen..multumesc frumos!
Inteleg ca ati evidentiat DOAR diferentele, prin urmare listele de produse si servicii ale marcilor sunt, respectiv, identice; descrisa in termeni de specialitate, situatia se refera la marci SUBSTANTIAL IDENTICE, iar obtinerea unui acord de coexistenta ar permite inregistrarea marcii "ulterioare"... cu mentiunea ca, sunt complet de acord cu observatiile - si subscriu la sfaturile - oferite cu deplina diligenta de D-na MioaraR! :bow:. Pe scurt: aveti grija ce va doriti...

Acordul - in sine - e suficient sa aiba o formulare simpla, cum ar fi:
"Subscrisa...X (adresa etc.), in calitate de titular al marcii ...Y... suntem de acord cu inregistrarea marcii... M... de catre solicitantul Z (adresa etc.)."

Din experienta (atat personala, cat si a colegilor...), tin sa va spun ca in asemenea situatii, acordurile de coexistenta se negociaza foarte "strans", incat nu "formularul" in sine constituie problema, ci obtinerea unor conditii cat mai avantajoase in aceasta negociere. Din acest motiv, va recomand sa apelati la serviciile (platite!) unui consilier in proprietate industriala, pentru ca - in aceste cazuri - ceva "gratis" poate sa... "coste" mult, uneori enorm!

Va doresc succes, m-as bucura sa aflam detalii referitoare la finalitatea demersului Dvs. - ar fi, cu siguranta, instructiv si pentru alti utilizatori.

Alte discuții în legătură

Marca comunitara vs marca nationala! 2006 vs 2005 SC MARCULESCU&ASOCIATII SRL SC MARCULESCU&ASOCIATII SRL Stimati colegi, cum mai multe opinii si sfaturi avizate sunt de folos, va rog sa va exprimati punctul de vedere cu privire la urmatorul aspect: o societate ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea unei marci care este deja inregistrata in alta clasa mjuovy mjuovy Buna ziua, Ma aflu un fata unei situatii: Am depus la OSIM inregistrarea a 6 marci pentru niste produse medicale (suplimente nutritive), in clasele 5 si ... (vezi toată discuția)
Verificare exclusivitate marca di-giv di-giv Cum pot verifica daca o marca este exclusiva? (vezi toată discuția)