avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inceperea si terminarea orelor de lucru la stat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inceperea si terminarea orelor de lucru la stat

Buna seara :)

Lucrez la o institutie de stat unde timpul de lucru incepe la ora 8 dimineata si se termina la ora 16.3o (in afara zilei de vineri cand avem program scurt). Avand in vedere ca eu nu stau in oras si ca autobuzul cu care fac naveta ajunge la 7.15 si pleaca la 16.oo pana acum - print-o intelegere verbala am incepul lucrul la 7.3o si la 16.oo mergeam sa prind autobuzul. Acum cand si la noi s-a schimbat directorul aproape mi-e imposibil sa ajung la servici ca sefia sa cere un program strict de la 8.oo pana la 16.3o. Ce solutii am , la ce lege pot sa apelez? Codul muncii, art 114 poate fi un punct de plecare?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 10:59, 16 Iunie 2009
Eu cred ca este mai indicat ca si punct de plecare art.115 din codul muncii, care prevede>

Art. 115. [programul de lucru individualizat]
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză, dacă această posibilitate este prevăzută în contractele colective de muncă aplicabile la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestora, în regulamentele interne.
(2) Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă.
(3) Durata zilnică a timpului de muncă este împărţită în două perioade: o perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă şi o perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.
(4) Programul individualizat de muncă poate funcţiona numai cu respectarea dispoziţiilor art. 109 şi 111.
Nu prea aveti solutii si nici art 114 nu este un punct de plecare.
Daca s-a stabilit programul de munca de la ora 8 la ora 16,30 trebuie sa respectati acest program....
Ce s-ar intampla in cadrul unei institutii daca fiecare salariat s-ar face propriu program???
O solutie ar fi sa discutati cu actuala conducere , sa le explicati situatia dumneavoastra si poate o sa va inteleaga...
Buna seara :)

Va referiti, probabil, la prevederile art. 115 Codul muncii:

"(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza, daca aceasta posibilitate este prevazuta in contractele colective de munca aplicabile la nivelul angajatorului sau, in absenta acestora, in regulamentele interne."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
O solutie valabila ar fi sa trimiteti la conducere o cerere scrisa prin care sa ii specificati problema Dmv si sa solicitati schimbarea programului.
Fiind institutie de stat cu siguranta aveti un sindicat sau sunteti afiliata la unul asa ca apelati si la ajutorul lor.
Sunt singurii care va pot ajuta daca exista un motiv serios.

Alte discuții în legătură

Angajatorul ma forteaza sa imi schimb programul de lucru si eu nu vreau. gabrielspp gabrielspp Va salut. Problema mea este urmatoarea, lucrez in cadrul unui spital la compartimentul aprovizionare ...noua conducere a spitalului a venit cu ideea de a ... (vezi toată discuția)
Program de lucru traian5566 traian5566 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti programul de lucru, in conditiile in care fac naveta si nu am mijloc de transport, se poate negocia cu angajatorul? Programul ... (vezi toată discuția)
Timp inegal si variabil paul1851 paul1851 Buna ziua. Cum ar trebui sa specific in CIM pentru un angajat care lucreaza cu norma intreaga (40 ore pe saptamana), dar sa aiba un program flexibil? Angajatul ... (vezi toată discuția)