avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul ma forteaza sa imi schimb programul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul ma forteaza sa imi schimb programul de lucru si eu nu vreau.

Va salut.
Problema mea este urmatoarea, lucrez in cadrul unui spital la compartimentul aprovizionare ...noua conducere a spitalului a venit cu ideea de a schimba programul de lucru pt. TESA. Daca programul de lucru inainte era 07.00-15.00 acum vor sa venim de la ora 08.00.-16.00. Unii dintre colegii mei au acceptat acest program , altii nu. Exista o prevedere legala prin care ne poate obliga sa venim la programul de lucru stabilit de conducere sau se poate contesta decizia?....dupa cum v-am spus o parte din salariati din motive obiective nu pot veni la programul de 08.00 - 16.00. Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 23 Octombrie 2008
programul de munca se stabileste de angajator in functie de specificul si necesitatile unitatii si se aduce la cunostinta salariatilor, fiind, deasemenea afisate la sediul angajatorului.
potrivit art. 115 alin.(1) din Codul muncii: Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză, dacă această posibilitate este prevăzută în contractele colective de muncă aplicabile la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestora, în regulamentele interne.
deci daca in actele mentionate sunt trecute asemenea prevederi puteti formula o cerere catre angajator pt. stabiliria unui program individualizat, in caz contrar nu aveti ce face.
sa inteleg ca trebuie sa verific in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern daca se pot stabilii acest program individualizat?

Va multumesc pt raspuns.
Programul de lucru al unei unitati este stabilit de conducere, in functie de necesitatile unitatii, si este prevazut in Regulamentul intern sau/si in Contractul colectiv de munca. Salariatii trebuie sa se conformeze dar exista si posibilitati de flexibilitate a timpului de lucru, dupa cum urmeaza:

Codul muncii
Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de
lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul
individual de muncă.
Art. 114. - Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la
cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
Art. 115. - (1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la
solicitarea salariatului în cauză, dacă această posibilitate este prevăzută în contractele colective de muncăaplicabile la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestora, în regulamentele interne.
(2) Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de
muncă.
(3) Durata zilnică a timpului de muncă este împărţită în două perioade: o perioadă fixă în care
personalul se află simultan la locul de muncă şi o perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.

CCMUNN 2007-2010
ART.13. - (1) Orele de incepere si terminare a programului vor fi stabilite prin regulamentul intern.
(2) In toate cazurile in care se dovedeste ca este posibil, cei care angajeaza si sindicatele vor purta negocieri pentru a fixa orare flexibile de lucru si modalitati de aplicare a acestora.
(3) Stabilirea orarelor flexibile de lucru nu afecteaza drepturile prevazute in contractul colectiv de munca

Deci, pentru salariatii care, din motive obiective, nu pot frecventa programul general al unitatii exista posiblitati de satisfacere a lor dar numai prin negociere cu conducerea si nu prin refuzul categoric.
Chiar daca este un program orar prevazut in contractul individual de munca si cel colectiv, - dar acolo e mai greu sa se stabileasca pentru fiecare functie, prin decizia conducerii -, acesta poate fi schimbat. Pentru modificarea orei de sosire la munca a programului fix de 8 ore nu se poarta discutii decat pentru cazuri speciale: ex. daca sosirea la munca depinde de orarul mijloacelor de transport. Decizia trebuie sa cuprinda si argumente ce au dus la modificarea programului. Dar astea se gasesc repede.
Trebuie inteles ca programul de lucru il face conducerea institutiei, nu salariatii sau sindicatele. Acestea pot doar sa faca propuneri ce pot fi luate sau nu in considerare.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
ID, utilizator
nu este normal ...de exemplu unii dintre noi facem naveta si este mai greu de respectat programul impus de conducere

Alte discuții în legătură

Student la zi si salariat ottonell ottonell Buna seara, sunt student la zi si in acelasi timp si salariat, am cerut sa conducerii unitatii unde lucrez sa pot lucra in schimbul 2 ( dupamiaza) dar nu am ... (vezi toată discuția)
Inceperea si terminarea orelor de lucru la stat gajnandi gajnandi Buna seara :) Lucrez la o institutie de stat unde timpul de lucru incepe la ora 8 dimineata si se termina la ora 16.3o (in afara zilei de vineri cand avem ... (vezi toată discuția)
Program de lucru traian5566 traian5566 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti programul de lucru, in conditiile in care fac naveta si nu am mijloc de transport, se poate negocia cu angajatorul? Programul ... (vezi toată discuția)