avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Custodie minor din concubinaj prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Custodie minor din concubinaj prin mediere

Este vorba despre un copil de 14 ani, fata, care doreste sa studieze la tatal ei in SUA, cetatean roman rezident acolo dar care vine in tara destul de des. Parintii sunt de acord ca ea sa mearga la liceu acolo.
Pentru aceasta este nevoie de mai mult decat acordul mamei la notar pentru iesirea din tara, a fost de multe ori la el pana acum. Ca sa beneficieze de asigurare medicala acolo, este nevoie de custodie comuna si acordul mamei pentru stabilirea domiciliului in state, sau de custodia deplina a tatalui.
As vrea sa stiu daca, fiind de acord parintii sa mearga la mediator impreuna cu copila, sa stabileasca custodia exclusiva a tatalui si domiciliul la el pana la varsta majoratului, este obligatorie ancheta sociala. Se stabileste programul de vizitare si nu se solicita contributia mamei la crestere si educare.
Nu este timp pentru un proces in instanta, care ar dura foarte mult. Acolo incepe scoala in august si copila a fost deja acceptata la un liceu privat.
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2015
herminast, utilizator
Cel mai recent răspuns: herminast , utilizator 13:04, 23 Aprilie 2015
Sa dea declaratie la notar.
Sa mearga la notar daca se inteleg si se grabesc...
Se poate incheia Planul parental la notar sau la mediator.
Acesta va stabili acordul parintilor cu privire la domiciliu, scoala, program de vizita etc.
Nu cred ca este necesara efectuarea unei anchete sociale, potrivit art. 498 din Codul civil aceasta se cere doar daca parintii nu se inteelg.
Art. 498 - Schimbarea felului învăţăturii ori al pregătirii profesionale
(1) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani poate cere părinţilor să îşi schimbe felul învăţăturii sau al pregătirii profesionale ori locuinţa necesară desăvârşirii învăţăturii ori pregătirii sale profesionale.
(2) Dacă părinţii se opun, copilul poate sesiza instanţa de tutelă, iar aceasta hotărăşte pe baza raportului de anchetă psihosocială. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.
Notarul nu are competență în soluționarea acestor aspecte. Este timp să rezolve prin mediere aspectul custodiei și să se stabilescă programul de relații personale cu minora, prin acord de mediere care va fi supus validării instanței, însă într-o procedură rapidă, necontenciaosă.Este necesară efectarea anchetei psiho-sociale.Se va avea în vedere interesul superior al minorei.
Va multumesc pentru raspunsuri. Sigur cea mai rapida solutie este la mediator, iar daca va fi prezent la mediere si copilul care doreste sa studieze acolo, mentionand in acordul incheiat acest lucru, probabil instanta nu va mai solicita ancheta sociala, eventual ii va chema pe toti pentru a se asigura ca s-a avut in vedere interesul superior al minorului.
In aceasta situatie, tatal va putea fi reprezentat de avocat sau de fratele sau cu procura speciala, daca la data chemarii nu va fi in tara? A fost in vacanta copilului pentru doua saptamani si tocmai s-a intors in state.
Si cum oare se va face ancheta sociala la domiciliul tatalui in SUA? Pare greu de rezolvat in timp atat de scurt.
Am intrebat un notar din oras de ce nu se poate stabili custodia prin conventie in fata lui, si mi-a spus ca nu au fost casatoriti, deci nu avem divort cu minor. Cat despre calea cea mai simpla la mediator, mi-a raspuns, citez, "ca mediatorul nu are nicio treaba cu dreptul familiei, nicio competenta".
Trist, dar adevarat! Slabe sunt sansele ca oamenii sa cunoasca existenta si avantajele medierii. Oare de ce?

Alte discuții în legătură

Transfer scoala danyleca danyleca Buna ziua! Sunt in divort cu sotul meu si avem un copil de 16ani, termina clasa a IX-a la seminar, dar nu-si mai doreste sa urmeze aceasta scoala si vrea sa-l ... (vezi toată discuția)
Divort la notar cu minori luca_claudia72 luca_claudia72 as vrea sa stiu cat de repede decurge un divort la notar cu minori, care sunt demersurile, daca sunt audiati copiii si daca trebuie sa fie de fata sotiii sau ... (vezi toată discuția)
Divort cu acord de mediere contestat auricius auricius Buna ziua. Am fost martorul unuidivort in care consider ca sa comis un abuz. Sotul a intentat divort dupa ce se semnase inprealabil un acord de mediere prin ... (vezi toată discuția)