avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Bon fiscal obligatoriu clienti persoane fizice
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Bon fiscal obligatoriu clienti persoane fizice

Buna ziua,

Detin un PFA neplatitor de TVA si prestez servicii fotografice. Pentru clientii persoane fizice trebuie neaparat emis bon fiscal?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:03, 12 Februarie 2015
Da. Se poate.
Pentru siguranta depuneti o adresa la Administratia Fiscala si veti primi raspuns.
xeni1983 a scris:

Se poate considera ca pot functiona ca:
f) activităţile desfăşurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi comerciale;

si sa dau doar chitanta?

Este profesie libera cea de fotograf? Trebuie pt aceasta ca activitatea sa fie reglementata printr-un act normativ cum au: expertii contabili, notarii, avocatii, medicii, etc. Eu nu stiu sa existe vreun act normativ.
clara1an a scris:

In opinia mea NU are nevoie de casa de marcat.

Mai jos aveti extras din HG 479/2003 privind normele metodologice de aplicare a OUG 28/1999.

ART. 15
Intră sub incidenţa prevederilor art. 2 lit. f) din ordonanţa de urgenţă:
a) profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implică crearea unei
societăţi comerciale, desfăşurate de către notari, avocaţi, experţi autorizaţi, medici,
experţi contabili, contabili autorizaţi, arhitecţi, precum şi de alte persoane fizice care
prestează servicii cu caracter profesional în domeniul ştiinţific, literar, artistic şi
educativ;
b) activităţile economice desfăşurate în mod independent, inclusiv prin practicarea
unei meserii, de către persoanele fizice autorizate potrivit legii, cu excepţia
activităţilor de taximetrie auto pentru mărfuri şi persoane.

Ce ati citat din HG (republicare din 2005, care apare si in textul actual) este cazut in desuetudine intrucat sunt niste norme la o forma anterioara a art 2 lit h:

h) activităţile desfăşurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi comerciale, precum şi activităţile economice desfăşurate în mod independent de persoanele fizice autorizate potrivit legii, cu excepţia activităţilor de taximetrie auto pentru mărfuri şi persoane;

Acum OUG 28/1999 precizeaza inca din 03.09.2007:

f) activităţile desfăşurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi comerciale;

Din moment ce OUG precizeaza restrictia la profesii libere, normele nu pot largi sfera de aplicare. Dar posibil sa fie si cum ziceti d-voastra. In Romania orice act normativ se interpreteaza in 100 de feluri.

Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de marcat-instructor fitness FitPill FitPill Fiind instructor de fitness, e obligatoriu sa am casa de marcat? Nu se poate sa dau chitanta ca dovada a incasarii abonamentului? (vezi toată discuția)
Casa marcat pentru intreprinderi individuale caen 7410-activitati design specializat alexandra_stamate alexandra_stamate Buna ziua, Sunt arhitect de interior si prestez servicii printr-o intreprindere individuala cu cod caen 7410-activitati design specializat. Imi puteti ... (vezi toată discuția)
Casa de marcat nico_mirea nico_mirea Va rog sa aveti bunoavointa sa ma lamuriti daca pentru codul CAEN 7810 - se refera la plasarea de forta de munca in strainatate, de fapt la mediere pentru ... (vezi toată discuția)