avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... referitor la o plangere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

referitor la o plangere

Un minor are dreptul sa faca o plangere la politie impotriva tatalui care nu la mai primit in casa?
Cel mai recent răspuns: oanabarboianu , utilizator 14:03, 13 Februarie 2015
Sa depuna plangere penala pentru abandon de familie.
ART. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

La divort minorul a fost incredintat mamei spre crestere si educare.Sentinta de divort este din 2006.Pana in Ianuarie minora a locuit cu mama,tatal fiind obligat sa plateasca o pensie de intretinere,doar atat.Nu avea nici program de vizita ptr ca nu si-a cerut in instanta.In luna Ianuarie mama a fost nevoita sa plece din tara dar inainte de-a pleca s-a inteles cu tatal minorei s-o tina la el.S-a facut o cerere de chemare in instanta ptr schimbarea domiciliului copilului,s-a facut totodata si tranzactia dar in ziua procesului,a depus o cerere de renuntare.Minora o perioada de o saptamana fiind in vacanta a stat cu mama.In momentul in care minora s-a intors la domiciliul tatalui,el nu i-a mai deschis poarta.L-a sunat dar nu i-a raspuns,a mers la politie sa depuna plangere dar nu a putut ptr ca i-au spus ca este minora.Acum sta la cineva o saptamana pana se intoarce mama in tara.Tatal de 5 zile nu este de gasit.Nu raspunde la telefon nici celor de la politie.Ce este de facut in privinta lui si chiar nu au voie sa ia plangerea unui minor de 16 ani daca nu este insotit de celalalt parinte?
Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă. În cazul în care făptuitorul este persoana care reprezintă legal sau încuviinţează actele persoanei vătămate, sesizarea organelor de urmărire penală se face din oficiu.
La politie nu au lasat-o sa depuna plangere datorita faptului ca este minora si trebuie doar in prezenta unuia din parinti sau a unui avocat.
Conform legii trebuiau sa se sesizeze din oficiu, v-am aratat.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara copii pendre pendre Ce se intampla daca nu am platit pensie alimentra pentru copil timp de 2 ani. Nu am avut loc de munca. In prezent lucrez angajat cu durata nedeterminata. Mama ... (vezi toată discuția)
Nu am mai primit pensia alimentara de 1 an de zile! baby_inna baby_inna Buna ziua! Am 17 ani si in urma divortului dintre parintii mei am ramas in grija mamei,tatal meu imi platea pensie alimentara in fiecare luna prin posta,dar de ... (vezi toată discuția)
Daca ma puteti la o nelamurire adryan35 adryan35 Se poate ca mama sa ceara instantei sa fie decazuta din drepturile parintesi ca astfel renuntand la copil sa evite plata pensiei alimentare? Este vorba despre ... (vezi toată discuția)