avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Daca ma puteti la o nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Daca ma puteti la o nelamurire

Se poate ca mama sa ceara instantei sa fie decazuta din drepturile parintesi ca astfel renuntand la copil sa evite plata pensiei alimentare?
Este vorba despre concubina mea cu care am un baietel de 5 anisori.Cu ea sunt in proces de incredintare minor si a spus ca va solicita instantei sa o decada din drepturi ptr "a nu-mi da mie bani"(ma refer la pensia alimentara)

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2011
adryan35, utilizator
Cel mai recent răspuns: adryan35 , utilizator 03:29, 17 Octombrie 2011
Eu inteleg ca este vorba despre mama dvs.Ea personal nu poate solicita singura sa fie decazuta din drepturile parintesti.Nu exista o asemnea ipoteza.
Decaderea din drepturile parintesti este o sanctiune grava adoptata impotriva parintelui care se face vinovat de savarsirea unor lucruri ingrozitoare in privinta copilului sau.
Parintele vinovat nu poate cere sa fie sanctionat astfel, este o prostie.
Hai ca am auzit-o si pe asta. Mama sa solicite decaderea din drepturile parintesti.

Art. 508. -
(1) Instanța de tutelă, la cererea autorităților administrației publice cu atribuții în domeniul protecției copilului, poate pronunța decăderea din exercițiul drepturilor părintești dacă părintele pune în pericol viața, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului
(2) Cererea se judecă de urgență, cu citarea părinților și pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie. Întinderea decăderii

Art. 509. -
(1) Decăderea din exercițiul drepturilor părintești este totală și se întinde asupra tuturor copiilor născuți la data pronunțării hotărârii
(2) Cu toate acestea, instanța poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi părintești ori la anumiți copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creșterea, educarea, învățătura și pregătirea profesională a copiilor. Obligația de întreținere

Art. 510. - Decăderea din exercițiul drepturilor părintești nu scutește părintele de obligația sa de a da întreținere copilului.

Art. 511. - În cazul în care, după decăderea din exercițiul drepturilor părintești, copilul se află în situația de a fi lipsit de îngrijirea ambilor părinți, se instituie tutela.
A avut 2 tentative de suicid care ma gandesc ca este constienta ca "atarna" greu in procesul pentru incredintarea minorului aflat pe rol, + ca in 20.08.2011 a plecat din tara fara macar sa ma anunte eu fiind de serviciu in ziua respectiva, iar pe minor la lasat la parintii ei sa mi-l trimita acasa(defapt l-au dus la trenul cu care fac naveta si mi l-au dat) eu nestiind unde se afla ea , dar in urma discutiei cu copilul am aflat ca ea a plecat din tara.a revenit in tara dupa 2 saptamani si pana in data de 05.10.2011 nu a sunat si nu s-a interesat de copil, dimpotriva a luat si amaratii aia de leuti care se dau alocatie.
Stiu ca pana la definitivarea sentintei ambii avem aceleasi drepturi si obligatii fata de minor, dar ea nu poate fii sanctionata ptr neparticiparea la intretinerea minorului?
Puteti face plangere penala pentru abandon de familie, daca chiar asta va doriti.

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti pilbak tunde pilbak tunde BUNA! AS DORI SA STIU DACA TATAL POATE FI DECAZUT DIN DREPTURI PARINTESTI PENTRU NEPLATA PENSIEI DE INTRETINERE. MENTIONEZ CA NU ISI VIZITEAZA COPILUL DELOC. ... (vezi toată discuția)
Ajutor çhicireanu liliana çhicireanu liliana Fostul concubin nu a platit pensia alimentara de de 4 ani si nici nu a participat la cresterea si intretinerea lor de aceea as dori decaderea din drepturi sii ... (vezi toată discuția)
Rog sfat janina drula janina drula Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani.. In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)