avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere din drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere din drepturi parintesti

BUNA! AS DORI SA STIU DACA TATAL POATE FI DECAZUT DIN DREPTURI PARINTESTI PENTRU NEPLATA PENSIEI DE INTRETINERE. MENTIONEZ CA NU ISI VIZITEAZA COPILUL DELOC.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:13, 30 August 2009
pilbak tunde a scris:

BUNA! AS DORI SA STIU DACA TATAL POATE FI DECAZUT DIN DREPTURI PARINTESTI PENTRU NEPLATA PENSIEI DE INTRETINERE. MENTIONEZ CA NU ISI VIZITEAZA COPILUL DELOC.
Daca tatal nu-si achita obligatiile ce decurg din plata pensiei de intretinere timp de 2 luni, aceasta fapta este infractiune de abandon de familie sanctionata si pedepsita de legea penala. Formulati o plangere penala impotriva acestuia!
Pentru neplata pensiei de intretinere nu poate sa fie decazut din drepturile parintesti.
Aveti insa posibilitatea sa faceti o plangere penala prealabila privind savarsirea de catre acesta a infractiunii de abandon de familie, fapta prevazuta si sanctionata de art 305 cod penal.

ART. 305
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.
Dreptul de vizita reprezinta o optiune a tatalui .Din pacate , constrangere nu poate exista , ci , poate , o comunicare eficienta intre fostii soti , prin care sa fie invederata importanta tatalui in evolutia minorului , in educatia acestuia , in genere, in formarea acestuia.
Daca o asemenea discutie va avea o finalitate , poate exista un consens cu privire la vizita , sau tatal se poate adresa instantei de judecata , pentru a exista un program prestabilit de aceasta (ofera , totusi , o oarecare certitudine pentru tata si o ordine in ceea ce priveste raporturile de familie ).

Cat priveste intretinerea prin plata pensiei , neindeplinirea obligatiei, cu rea credinta , de catre tata , conduce la savarsirea infractiunii de abandon de familie , insa decaderea din drepturile parintesti nu poate opera . (spre exemplu , aceasta ar fi incidenta in cazul infractiunii de rele tratament aplicate minorului ).

In vederea recuperarii pensiei de intretinere (ca durata maxima ne raportam la ultimii trei ani de neplata ) va puteti adresa fie Politie , fie Parchetului , cu o plangere penala prealabila , care , odata depusa , poate fi si retrasa , inlaturand raspunderea penala a tatalui .

Succes.;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In contextul prezentat de dvs. nu exista nicio sansa dupa parerea mea pentru a se ajunge la interzicerea unor drepturi parintesti.
Nu ar exista nicio ratiune juridica.

avocat Claudiu Lascoschi
Decaderea parintelui din drepturile parintesti nu poate fi solicitata pentru acest motiv, nefiind un motiv din cele prevayute expres si limitativ de lege.
O plangere penala pentru abandon de familie o puteti formula dar, fata de tatal minorului se poate lua o masura legala numai daca acesta nu se afla in imposibilitate fizica de a munci. Daca tatal nu a optat pentru a obtine un drept de vizitare a minorului este problema lui, aceasta nu are nicio importanta si nu poate fi invocata de dv. pentru obtinerea vreunui drept. ;)

Alte discuții în legătură

Daca ma puteti la o nelamurire adryan35 adryan35 Se poate ca mama sa ceara instantei sa fie decazuta din drepturile parintesi ca astfel renuntand la copil sa evite plata pensiei alimentare? Este vorba despre ... (vezi toată discuția)
Drepturile de tata Tanika Tanika m-ar interesa ce acte mi-ar trebu sa ii iau drepturile de tata , suntem divortati din 2001 avem o ficaimpreuna si nu a platit niciodata pensia limentara si ... (vezi toată discuția)
Ajutor çhicireanu liliana çhicireanu liliana Fostul concubin nu a platit pensia alimentara de de 4 ani si nici nu a participat la cresterea si intretinerea lor de aceea as dori decaderea din drepturi sii ... (vezi toată discuția)