avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... AJUTOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

AJUTOR

Fostul concubin nu a platit pensia alimentara de de 4 ani si nici nu a participat la cresterea si intretinerea lor de aceea as dori decaderea din drepturi sii trecerea minorelor pe numele meu de familie.
de aceea as dori sa stiu ce acte sunt necesare pt a deschide un proces inpotriva acestuia
va multumesc
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 12:41, 21 Februarie 2010
Art. 109-Decaderea din drepturile parintesti
Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania,instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.
Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.
Asadar,dvs.nu puteti cere decadera din drepturile parintesti.
Pueti depune o plangere penala impotriva fostului concubin pentru savarsirea infractiunii de abandon de familei.

ART. 305
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti pilbak tunde pilbak tunde BUNA! AS DORI SA STIU DACA TATAL POATE FI DECAZUT DIN DREPTURI PARINTESTI PENTRU NEPLATA PENSIEI DE INTRETINERE. MENTIONEZ CA NU ISI VIZITEAZA COPILUL DELOC. ... (vezi toată discuția)
Daca ma puteti la o nelamurire adryan35 adryan35 Se poate ca mama sa ceara instantei sa fie decazuta din drepturile parintesi ca astfel renuntand la copil sa evite plata pensiei alimentare? Este vorba despre ... (vezi toată discuția)
Pensie almentara mancipri mancipri care este incadrarea juridica a abandonului de familie ? (vezi toată discuția)