avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pasii care trebuie urmati dupa munca sezoniera
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pasii care trebuie urmati dupa munca sezoniera

Buna ziua,

Vara trecuta am lucrat sezonier cu contract de munca in Cipru din iunie pana in decembrie, urmand sa ma intorc in martie pentru un nou sezon. Am trei intrebari:
1. Este nevoie sa merg la vreo institutie ca sa dovedesc ca am lucrat totusi? Sau sunt inregistrata automat in vreun sistem?
2.Apar ca asigurata la CAS..de ce? lucrand intr-o tara din UE, sunt asigurata in Romania?
3. Am depus actele din somaj in Cipru si am cerut ca somajul meu sa fie transferat in tara, dat fiind ca raman aici patru luni pana ma intorc. Formularul U1 inca nu a sosit. eu ce statut am?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:24, 13 Februarie 2015
1. Luati din Cipru Formularul E 205, intitulat "Atestat privind cariera de asigurat în .." si Formularul E 207, intitulat "Certificat privind cariera asiguratului";.

2. Lucrand intr-un stat membru UE , potrivit art.19 din Legea nr.263/2010:
19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
....

3. De somer , aveti statutul in prezent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea din strainatate ilie26 ilie26 Muncesc in Cypru de aproximativ 4 ani si planuiesc ca anul viitor sa merg acasa.Vreau sa stiu daca,vecimea de aici va fi valabila in Romania si ce ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Vechimea din strainatate grecia dymytry dymytry ce pasi trebuie sa urmez si de unde as putea sa incep pentru a avea dovada anilor lucrati in strainatate (am nevoie pentru sporul de vechime la locul de munca ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa munca in strainatate gabriela1989 gabriela1989 Am o intrebare la care nu gasesc raspuns in legatura cu somajul . Am sa incep cu detalierea povestii si dupa cu intrebarile. Am inceput un cotract sezonier ... (vezi toată discuția)