avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Prescriere Datorii
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Prescriere Datorii

Buna ziua. Am fost administratorul SC.
Societatea a avut 3 asociati cu 2% - 20 % si 78% - Eu am detinut 78% indeplineam si functia de administrator. Societatea nu a mai avut activitate din 2009 si nici nu au fost predate declaratii, in 2009 avea datorii la CAS, cca 1000 lei. Intrebarea mea este daca se prescrie aceasta datorie si ce trebuie sa fac eu?
Am scos, de curand, un cazier fiscal si este "Cu antecedente" fiscale....
Cum pot sa repar aceasta situatie?
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2015
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: elmillor , utilizator 15:16, 14 Februarie 2015
elmillor a scris:

Am fost administratorul SC. Metart srl. din com. Corbu jud. Constanta.

Si acum nu mai sunteti administrator, sau cum? Ati predat firma?


elmillor a scris:
Intrebarea mea este daca se prescrie aceasta datorie si ce trebuie sa fac eu.

Se prescrie in 5-6 ani, daca nu ati primit nicio decizie de impunere sau somatie de plata.


elmillor a scris:

Cum pot sa repar aceasta situatie?

Cum? Platiti sumele.
Datoriile din 2009 se prescriu in 2015, potrivit Codului de procedura fiscala.

Art. 91 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.
(3) Dreptul de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.
(4) Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Art. 131 Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.


(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.
Domnule trandafir, eu am fost plecat in strainatate, nu stiu nimic din ce se putea face cu firma in lipsa mea. Stiu doar ca nu a mai interesat pe nimeni, deci nici declaratii nu sa-u mai depus..cat despre plata datoriei.... cu toate dobanzile si penalitatile de intarziere ......Nu cred ca am aceasta putere financiara......Totusi multumesc pentru raspuns ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cat timp se prescrie datoria? Ana_38 Ana_38 Am primit de la finante o decizie referitoare la obligatii de plata - 2 lei. M-am dus sa o platesc , dar am aflat ca aceasta suma reprezinta doar dobanda ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie taxe si impozite omatcons omatcons Bună ziua Aş dori sa stiu ce act normativ stabileste termenul de prescriere a unei datorii fiscale privind impozitul pe terenul agricol din extravilan.:O (vezi toată discuția)
Datorii la taxe si impozite locale lore8000 lore8000 Datoriile la taxe si impozite locale se prescriu in 3 ani? Cum poti scapa de ele daca nu le achiti? Ma refer la amenzi si taxe de timbru. (vezi toată discuția)