In perioada 15 ian - 25 febr 2014 am beneficiat de CM, datorita unei interventii chirurgicale. In 4 decembrie 2014 am suferit o noua interventie chirurgicala pentru hernie de disc, fapt pt care spitalul mi-a acordat CM pana pe 31 dec 2014 . Pentru continuarea CM m-am adresat medicului de specialitate de la policlinica de sector care mi-a prelungit CM pana la 20 ian si m-a trimis la comisia de expertiza cu propunerea de prelungire a CM cu 30 zile. Intrucat intre timp am efectuat controlul medical la 2 luni de la externare, in urma caruia medicul care m-a operat a propus prelungirea CM cu 2 luni pt consolidarea operatiei, m-am adresat medicului specialist de la policlinica. Acesta a refuzat sa-mi intocmeasca referatul pt comisia de expertiza insa m-a indrumat spre medicul de familie. Medicul de familie mi-a dat trimitere catre kinetoterapie, una din recomandarile medicului care m-a operat, insa mi-a spus ca nu dansul imi prelungeste CM. Va rog sa-mi spuneti unde trebuie sa ma adresez pentru prelungirea CM.
La 20 ianuarie ati acumulat 90 de zile calendaristice de concediu medical, iar in continuare aveti nevoie de avizul medicului expert pentru alte concedii medicale.
Prelungirea CM se face de catre medicul specialist, iar dvs. trebuie sa prezentati certificatul la medicul expert pentru avizare.
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 30
(1) Certificatele de concediu medical pentru durata internãrii se acordã de medicul curant din spital care a îngrijit şi externat pacientul.
(2) În situaţia în care durata internãrii cuprinde perioade din douã sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.
(3) La externarea din spital se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-şef de secţie, pânã la maximum 21 de zile calendaristice.
(4) Dupã expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sãnãtãţii pacientului nu permite reluarea activitãţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune, urmând ca, în cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã, sã trimitã pacientul la medicul din ambulatoriul de specialitate.
(5) Medicii curanţi din unitãţile sanitare cu paturi, care îngrijesc pacienţi cu TBC, SIDA, neoplazii, elibereazã certificatele de concediu medical pe durata internãrii asiguraţilor, iar la externare pot acorda concediu medical pânã la 30 de zile calendaristice. În cazul pacienţilor cu TBC medicii au obligaţia sã îndrume pacientul la cabinetul de pneumologie la care va fi luat în evidenţã.
(6) Pacienţii internaţi în spital, care au beneficiat în ultimele 12 luni de 90 de zile, cumulat, de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de îmbolnãvire, vor fi trimişi la cabinetele de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã în a cãror razã teritorialã este situat spitalul respectiv. În cazul în care pacienţii nu se pot deplasa, se vor trimite foile de observaţie, rezultatele investigaţiilor şi referatul medical, în vederea avizãrii prelungirii concediului medical.
ART. 31
În caz de urgenţe medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea în spital, concediul medical se acordã de medicul care a asistat urgenţa (medic de familie, medic din ambulatoriul de specialitate, de la camera de gardã, structuri de primire urgenţe, ambulanţã, centru de permanenţã), pentru o perioadã de maximum 5 zile calendaristice. Dacã incapacitatea temporarã de muncã se menţine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeaşi afecţiune, dar nu pentru cod de indemnizaţie de urgenţã (06), în condiţiile şi pe duratele stabilite de lege.
ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporarã de muncã se acordã pe o duratã de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pânã la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale. (4) Pentru obţinerea avizelor prevãzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã din a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul asiguratul.
Conform OUG nr. 158/2005:
ART. 11
(1) Asiguraţii beneficiazã de concedii şi de indemnizaţii, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementãrilor în vigoare. (2) În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţã, medic curant este orice medic aflat în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate, precum şi orice alt medic cu autorizaţie de liberã practicã valabilã şi care încheie o convenţie în acest sens cu casele de asigurãri de sãnãtate, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã.
Multumesc mult pentru raspuns! Problema mea este ca medicul neurochirurg de policlinica, care mi-a eliberat CM-ul actual, nu vrea sa-mi intocmeasca referatul pentru prelungire CM necesar la comisia de expertiza, fara sa-mi explice motivul. Pot apela la un alt medic neurochirurg sau trebuie sa merg cu legea in mana la acesta?
Concediu medical
mihteo
In urma unei interventii chirurgicale s-a acordat din spital -Bucuresti-Concediu medical 21 zile cu mentiunea ca se poate prelungi la domiciliu.
Cum se poate ... (vezi toată discuția)