Buna ziua,
Sunt nascuta in martie 1959, am 34 de ani de munca{ inca lucrez}din care 19 ani in grupa a-II-a, la care se adauga de 3 ori cate 1 an de somaj. Cand ma pot pensiona anticipat? Mi se aplica penalitati daca am 8 ani peste stagiul de cotizare?La depunerea dosarului de pensionare mai pot lucra pana la iesirea deciziei sau trebuie sa inceteze CIM-ul? La pensionarea anticipata se adauga grupa si somajul?
Multumesc
Femeie nascuta in martie 1959 - limita de varsta iulie 2020 cu un stagiu complet de 31 ani 4 luni. Daca cei 19 ani de gr. a II -a sunt in procent de 100% vi se adauga un stagiu suplimentar de 3 luni la an implinit (3 X 19 = 57 luni, adica 4 ani si 9 luni si aveti o reducere de 4 ani a varstei standard de pensionare, deci puteti iesi la pensie de limita de varsta in iulie 2016.
Pt. pensie anticipata ( fara penalizare - in iulie 2015 trebuie sa aveti un stafiu de cotizare de 39 ani 4 luni 1 zi.
Pensie anticipata partiala - iulie 2015 - penalizarea e de 0,75 X 12 luni adica 9%.
Se adauga la stagiul de cotizare pt. pensie anticipata si somajul si stagiul suplimentar acordat pt. gr. a II-a.
Puteti lucra pana la venirea deciziei de pensionare. Perioada lucrata pana la primirea deciziei se va calcula cand treceti la limita de varsta, adica in iulie 2016.
Duceti desfacerea contractului de munca la casa de pensii la primirea deciziei pt. punerea in plata a pensiei.
34+4 ani si 9 luni(stagiu aferent)=38 de ani si 9 luni de stagiu
Daca veti indeplini conditia de stagiu(lucrand in continuare)de 39 de ani si 4 luni(mai aveti nevoie de 5 luni),fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate)pensia va fi anticipata(fara penalizare).
Varsta pensionare
draguta58
Sunt nascut in 16.08.1956 si lucrez din 01.09.1981 pana in prezent cu 1 an somaj si 5 luni intrerupere. Am lucrat in grupa a II ade munca cu procent de 80%, 19 ... (vezi toată discuția)
Varsta pensie
Ana-Maria35
Buna ziua,
Mama mea este nascuta in data de 3 iulie 1959 si are 32 de ani vechime cotizati, din care 11 ani 3 luni si 22 zile lucrati in grupa a II-a a de ... (vezi toată discuția)