avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... executare silita pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

executare silita pensie alimentara

Buna ziua,
Tocmai mi s-a facut o poprire pe salariu pentru neplata pensiei de intretinere copil pentru perioada procesului de divort. Procesul a durat 7 luni, perioada in care eu am ajutat copilul in natura si cu bani, dar nu am chitante pentru toata suma.
Intrebare: ce procent poate fi retinut din salariu???se poate tine cont si de celelalte obligatii (exemplu: rate, chirii, necesarul personal)??????
Mentionez ca apartamentul in care locuiesc mama si copilul este bun comun, dar desi eu nu mai locuiesc acolo, exista ptr acest apartament un credit ipotecar si eu sunt cel care platesc ratele deoarece mama refuza acest lucru.......

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:31, 16 Februarie 2015
1/3 din salariu. Puteti face conteastatie la executare daca vreti sa contestati suma pt care sunteti executat silit.
Daca platiti rate numai dvs, aveti un drept de creanta la partaj. Puteti cere partajul bunului si implicit a sumei ramasa de plata la credit. Ce vreti sa faceti cu ap ?
Pentru un copil este 1/4 din salariu. In legatura cu apartamentul, puteti face partaj si cere o sulta pentru partea d-voastra pe care o puteti compensa cu pensia alimentara pe care o aveti de achitat.
Pensia a fost stabilita deja si nu stim cat raportat la salariu, posibil 1/4. Poprirea ( ca de asta vb) va fi de pana la 1/3 pt ca e de recuperat si pensie restanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2015
gi-jane2, moderator
Aaa, da? Deci cand trebuie de recuperat ceva din urma se face in limita a 1/3 din salariu, este o regula?
Daca pensia e stabilita la 1/4, iar omul mai are de dat si din urma, daca ii infiinteaza poprire pe 1/4 din salariu, cum ar recupera restanta ?
Despre poprire si limite, gasiti in codul de procedura civila art 728
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Detalii: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si partaj bunuri comune rabusanuraluca rabusanuraluca dupa divort, am sentinta pt suma de 150 ron care o platesc lunar din mana pentru pensie alimentara. acum, in urma altui proces sunt bligat la plata sumei de ... (vezi toată discuția)
Cât este legal să se rețină salariatului ca sumă reprezentand rate, popriri, etc..din venitul net lunar Ela Popa Ela Popa Bună ziua. Dacă ați putea să mi spuneți, ce lege stipulează cât se poate retine ca rată și/ sau poprire din venitul net lunar al unei ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu valer40 valer40 buna ziua,va rog sa-mi spuneti ce se intampla daca am primit de la anaf o somatie de plata, pentru recuperare creante in urma atragerii raspunderii solidare. ... (vezi toată discuția)