avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre hartuirea morala la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre hartuirea morala la locul de munca

Buna ziua
Doresc sa stiu despre hartuirea morala la locul e munca cum putem sa punem capat acestui calvar care observ ca se practica in multe institutii si mai ales in in institutiilt cu patronat.Cum pot fii atacati in instanta si cata reusita am in aceasta problema.Lucrez de un an de zile timp in care sunt agresat moral si la ora actuala vor sa ma de-a afara adica sa-mi scriu singur demisia lucru pe care nu-l fac
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:25, 15 Februarie 2015
Hartuirea morala la locul de munca nu este reglementata in legislatia noastra. Va puteti insa adresa cu o plangere impotriva angajatorului institutiilor precum Inspectoratul teritorial al Munctii, Consiliul National impotriva Discriminarii si chiar instantei de judecata. Cele sustinute de dvs. trebuie insa probate, altfel nici o actiune sau plangere nu va fi considerata intemeiata. Puteti proba hartuire prin urmatoarele mijloace de proba: inscrisuri, martori, inregistrari audio video, fotografii etc.
Persoanele hărțuite se pot adresa și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care este autoritatea de stat în domeniul discriminării.
Angajaţii se pot adresa şi Inspectoratului Teritorial de Muncă, inspectorii de muncă fiind obligați, să păstreze confidențialitatea oricărei reclamații și să nu dezvăluie conducătorului persoanei juridice și persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul că inspecția a fost efectuată ca urmare a unei reclamații.

Legea 202/2002
Art. 30
(1) Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati pe baza criteriului de sex, sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentatilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.

(2) In cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajata care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex in domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atat sa sesizeze institutia competenta, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul ori resedinta, respectiv sectia/completul pentru conflicte de mucna si drepturi de asigurari sociale din cadrul tribunalului sau, dupa caz, instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii faptei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discriminare la locul de munca. madalina2013 madalina2013 Cai legale de atac in instanta? Va rog sa ma ajutati cu ceva informatii privind discriminarea la locul de munca. Multumesc. (vezi toată discuția)
Hartuirea morala la locul de munca lili20102010 lili20102010 la ce instanta trebuie sa apelez pentru a reclama hartuirea morala la locul de munca? cea civila sau dreptul muncii?mentionez ca vrea sa reclam persoana care ... (vezi toată discuția)
Hartuire? tabibita tabibita In institutia noastra exista un sef de serviciu administrativ care ne fotografiaza gunoiul, inregistreaza pe ascuns conversatiile cu un reportofon, emite ... (vezi toată discuția)