avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Taxa radio
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Taxa radio

Buna ziua.Ma confrunt cu o problema si v-as ruga sa imi spuneti ce sa fac.Am primit , acum cateva luni , pe adresa firmei mele , o notificare de plata a taxei radio pentru anii in care firma mea a functionat.Din anul 2007 firma este suspendata.
Notificarea este de la o firma care spune ca este angajata de Radiodifuziunea Romana sa recupereze banii.Mentionez ca inca de cand am deschis firma,am cautat sa platesc aceasta taxa,insa nimeni nu a stiut sa imi spuna unde si cat se plateste.
Acum nu stiu daca firma respectiva(care ma someaza sa platesc) este legala sau sunt doar niste impostori,si nu stiu daca sa platesc sau nu.
Daca nu platesc si somatia este legala,ce pot pati eu , ca unic asociat al firmei?Va multumesc aticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 09:57, 17 Iunie 2009
Microîntreprinderile care nu desfăşoară activitate si cele care nu deţin mijloace de recepţionare a semnalului radio şi tv, nu mai platesc taxa radio , astfel incat pentru viitor nu trebuie sa va faceti griji ca mai trebuie platita aceasta taxa. Din pacate pentru perioada in care firma era activa, HG 977/2003 instituie aceasta obligativitate. Pentru a verfica mandatul firmei de recuperare creante, puteti sa solicitati sa va prezinte acest mandat. Daca nu platiti, firma de recuperare pe calea somatiei de plata poate ajunge la executarea silita a societatii a carui asociat unic sunteti . In acest caz, d-voastra ca asociat nu veti fi tras la raspundere. Doar in cazul unei proceduri de insolventa se poate atrage raspunderea membrilor organelor de conducere, iar pentru ca o astfel de cerere de deschidere a procedurii insolventei impotriva societatii d-voastra sa fie admisa, creanta SRT trebuie sa fie minim de 10000 RON.
Am primit pe adresa firmei mele , o notificare de plata a taxei TV pentru anii 2005-2008 in care firma mea care are sediul social in apartamentul in care locuiesc . La aceasta adresa platesc factura de consum energie electrica si taxele R-TV pe persoana fizica.Deci firma nu detine receptoare la aceasta adresa.De asemenea firma nu are contract cu furnizorul de energie electrica si nici un fel de contract cu proprietarul,respectiv eu.
Dupa cite stiu in lege nu se face referire la astfel de caz,dar totusi vad o lipsa de normalitate:
1 firma sa plateasca chiar daca nu are receptori;
2 neexistind nici un fel de contract intre firma si persoana fizica(proprietar)in ceea ce priveste accesul la utilitati (telefon,inst.sanitare,curent electric, servicii de cablu etc) inseamna ca firma nu are acces la aceste utilitati si atunci nu poate sa beneficieze de servicii R-TV ROMANIA.
Notificarea este de la o firma care spune ca este angajata de Radiodifuziunea Romana sa recupereze banii.
Mentionez ca firma inca functioneaza.Ce as putea face in acest caz ,pentru ca nu as vrea sa platesc ca persoana juridica servicii de care nu am nevoie si nici nu pot sa beneficiez de ele.
In completare la raspunsul d-soarei Monica atasez un comentariu din Avocat.net privind problema ta.
Cred ca ai de plata circa 360 lei, pe trei ani. Intelege-te cu ei si da-le banii cu taraita. In cateva luni ti-ai platit acest debit.
Ei au trimis notificari pentru sume in pericol de a se prescrie. Acum este o alta situatie. Vezi in continuare comentariul de care am pomenit.
ICCJ: Taxa radio-TV, anulata definitiv pentru microintreprinderi
2009-04-14 13:03 Anca Dumitrescu
Microintreprinderile nu vor mai fi obligate sa plateasca taxa radio-TV, deoarece Inalta Curte de Casatie si Justite (ICCJ) a respins recursul formulat de Guvern si de Societatea Romana de Radiodifuziune, in procesul intentat de o firma din Cluj, pentru anularea taxei.
Prin decizia nr. 2103, din 9 aprilie 2009, in dosarul 1428/33/2008, ICCJ a respins ca nefondat recursul declarat de Guvernul Romaniei si a anulat ca netimbrat recursul formulat de Societatea Romana de Radiodifuziune, in procesul prin care o firma din Cluj a cerut anularea taxei radio-TV.

Potrivit articolului 23 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, “hotararile judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a anulat, in tot sau in parte, un act administrativ cu caracter normativ sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.”

Sunt astfel anulate, incepand cu data de 9 aprilie 2009, prevederile cuprinse in articolul 3, alineatul 1 din Hotararile de Guvern nr. 977 si 978 din 2003, astfel ca microintreprinderile care nu detin mijloace tehnice de receptionare a informatiei radio-TV nu vor mai fi obligate sa achite taxa instituita de lege pentru aceste servicii.

Textele normative atacate in instanta

Prin cererea de chemare in judecata, s-a solicitat anularea prevederilor cuprinse in articolul 3, alineatul 1 din Hotararea de Guvern nr. 977 din 22 august 2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuzare, avand urmatorul cuprins:
„ persoanele juridice cu sediul in Romania, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor potrivit prevederilor O.G. nr. 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 111/2003, cu modificarile ulterioare, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuzare "

De asemenea, s-a solicitat si anularea prevederilor cuprinse in art. 3, alin. 1 din Hotararea de Guvern nr. 978 din 22 august 2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, avand urmatorul cuprins:
„ persoanele juridice cu sediul in Romania, care se inregistreaza in categoria microintreprinderilor, aprobata cu modificarile si completari prin Legea nr. 111/2003, cu modificarile ulterioare, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de televiziune".


Dana Revnic(foto), avocata care s-a ocupat de caz, a declarat pentru Avocatnet.ro ca "aceste prevederi ale HG-urilor citate se vor considera anulate numai in ceea ce priveste obligatia de a achita taxele radio si tv de catre microintreprinderile care nu detin receptoare radio/tv, deoarece acesta a fost obiectul solicitarilor noastre si pe acest temei instanta de judecata ne-a dat castig de cauza".

Dupa motivare, hotararea judecatoreasca irevocabila se va publica in Monitorul Oficial, iar odata cu aceasta hotararea devine general obligatorie la nivel national.


"Un cetatean poate sa schimbe actele normative, atunci cand sunt neconforme cu legea"

"Credem ca aceasta solutie este una foarte importanta sub aspect juridic si politic, transmitand semnalul ca Romania au fost implementate in mod real valorile statului de drept, atunci cand un simplu cetatean sau o entitate juridica privata poate, intr-adevar, sa schimbe actele normative, atunci cand acestea sunt neconforme cu legea sau cu Constitutia" a declarat avocata Dana Revnic, pentru Avocatnet.ro .

In luna septembrie a anului 2008, firma WEB Consult SRL a apelat la serviciile societatii de avocatura Revnic si Asociatii pentru a contesta in instanta plata taxei radio-TV.

Desi nu desfasura nicio activitate si teoretic nu trebuia sa aiba cheltuieli, pe adresa sediului social au inceput sa soseasca facturi si somatii de plata pentru taxele radio si TV.

In acest context, avocata Dana Revnic a sfatuit clientul sa formuleze in numele lui actiunea de anulare a textului articolelor 3 al. 1 din HG nr. 977/2003 si 978/2003, potrivit carora taxele radio, respectiv TV, se datoreaza de toate persoanele juridice romane, indiferent de faptul daca detin sau nu aparate de receptionare a informatiei radio si TV.

Prin sentintele civile nr. 767/2008 (dosar 1428/33/2008) si nr. 733/2008 (dosar 1426/33/2008), Curtea de Apel Cluj a decis anularea articolelor invocate in cererea de chemare in judecata.

Aceste texte normative au fost considerate nelegale de catre instanta, fiind neconforme cu Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.

Conform legii nr. 41/1994, persoanele juridice au obligatia de a achita taxele radio-TV numai in calitate de beneficiare ale serviciilor prestate de cele doua Societati.

"Preluand trunchiat textul legal, Hotararile de Guvern atacate au stabilit ca persoanele juridice sunt obligate sa achite taxele radio-tv indiferent de calitatea acestora de beneficiar al serviciilor respective, cu toate ca normele constitutionale nu permit unui act normativ cu rang inferior, cum este o hotarare de guvern, sa depaseasca limitele stabilite de actul normativ superior, si anume legea", a declarat avocata Dana Revnic (foto), pentru Avocatnet.ro, la data pronuntarii celor doua sentinte ale Curtii de Apel Cluj.
Buna ziua
Deci spuneti sa tergiversez si sa platesc cate putin.pana la lichidare Inseamna ca recunosc aceasta datorie.OK.
Cu cazul de la Cluj sunt la curent.
As dori totusi un raspuns mai apropiat la situatia mea concreta si daca nu as vrea sa platesc datorita motivelor aratate cum ar trebui sa procedez si ce sanse de izbanda as avea.
va multumesc
Fie platiti toata datoria fie nu platiti deloc. Intr-adevar o plata partiala poate fi considerata o recunoastere a datoriei.

Alte discuții în legătură

Taxa radio bubu.g bubu.g Am o rugaminte ;daca ma poate lamuri cineva cu taxa radio;pana la urma decizia Inaltei Curti din aprilie 2009 este valabila tuturor societatilor ... (vezi toată discuția)
Audiovizual Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Platesc taxa de radiodifuziune pe persoana fizica. Zilele trecute mi a sosit o instiintare de plata a taxei, pe persoana ... (vezi toată discuția)
Factura radiodifuziune lylyan lylyan Buna ziua Am primit o factura de la Radiodifuziune azi cu perioda facturata din 07.2007 pana la 04.2010 si cu termen de plata 15 zile. cum pot sa o resping. ... (vezi toată discuția)