avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale taxa radio
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

taxa radio

Am o rugaminte ;daca ma poate lamuri cineva cu taxa radio;pana la urma decizia Inaltei Curti din aprilie 2009 este valabila tuturor societatilor comerciale?dupa parerea mea ar fi trebuit o decizie a Curtii Constitutionale in acest sens, dar totusi mai platim taxa radio pana la publicarea in Monitorul Oficial?a aparut deja in MO? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: bubu.g , utilizator 16:26, 13 August 2009
Deciziile ICCJ nu se publica in Monitorul Oficial.
Microintreprinderile nu mai sunt obligate sa plateasca taxa radio-TV, deoarece Inalta Curte de Casatie si Justite (ICCJ) a respins recursul formulat de Guvernul Romaniei si de Societatea Romana de Radiodifuziune, prin Decizia nr. 2103/9.04.2009, in dosarul civil nr. 1428/33/2008, in procesul intentat de o firma din Cluj, pentru anularea taxei radio-TV.
Conform art. 23 din Legea nr. 554/2004 “hotararile judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a anulat, in tot sau in parte, un act administrativ cu caracter normativ sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.”, astfel ca, incepand cu data de 9 aprilie 2009, sunt anulate dispozitiile art. 3 alin. 1 din H.G. nr. 977/2003 şi H.G. nr. 978/2003.
Pe cale de consecinta, microintreprinderile care nu au activitate sau nu detin mijloace tehnice de receptionare a informatiei radio-TV nu vor mai fi obligate sa achite taxa instituita de lege pentru aceste servicii. ;)

Textele normative atacate in instanta

Prin cererea de chemare in judecata, s-a solicitat anularea prevederilor cuprinse in articolul 3, alineatul 1 din Hotararea de Guvern nr. 977 din 22 august 2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuzare, avand urmatorul cuprins:
„ persoanele juridice cu sediul in Romania, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor potrivit prevederilor O.G. nr. 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 111/2003, cu modificarile ulterioare, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuzare "

De asemenea, s-a solicitat si anularea prevederilor cuprinse in art. 3, alin. 1 din Hotararea de Guvern nr. 978 din 22 august 2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, avand urmatorul cuprins:
„ persoanele juridice cu sediul in Romania, care se inregistreaza in categoria microintreprinderilor, aprobata cu modificarile si completari prin Legea nr. 111/2003, cu modificarile ulterioare, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de televiziune".


Dana Revnic(foto), avocata care s-a ocupat de caz, a declarat pentru Avocatnet.ro ca "aceste prevederi ale HG-urilor citate se vor considera anulate numai in ceea ce priveste obligatia de a achita taxele radio si tv de catre microintreprinderile care nu detin receptoare radio/tv, deoarece acesta a fost obiectul solicitarilor noastre si pe acest temei instanta de judecata ne-a dat castig de cauza".

Dupa motivare, hotararea judecatoreasca irevocabila se va publica in Monitorul Oficial, iar odata cu aceasta hotararea devine general obligatorie la nivel national.


"Un cetatean poate sa schimbe actele normative, atunci cand sunt neconforme cu legea"

"Credem ca aceasta solutie este una foarte importanta sub aspect juridic si politic, transmitand semnalul ca Romania au fost implementate in mod real valorile statului de drept, atunci cand un simplu cetatean sau o entitate juridica privata poate, intr-adevar, sa schimbe actele normative, atunci cand acestea sunt neconforme cu legea sau cu Constitutia" a declarat avocata Dana Revnic, pentru Avocatnet.ro .

In luna septembrie a anului 2008, firma WEB Consult SRL a apelat la serviciile societatii de avocatura Revnic si Asociatii pentru a contesta in instanta plata taxei radio-TV.

Desi nu desfasura nicio activitate si teoretic nu trebuia sa aiba cheltuieli, pe adresa sediului social au inceput sa soseasca facturi si somatii de plata pentru taxele radio si TV.

In acest context, avocata Dana Revnic a sfatuit clientul sa formuleze in numele lui actiunea de anulare a textului articolelor 3 al. 1 din HG nr. 977/2003 si 978/2003, potrivit carora taxele radio, respectiv TV, se datoreaza de toate persoanele juridice romane, indiferent de faptul daca detin sau nu aparate de receptionare a informatiei radio si TV.

Prin sentintele civile nr. 767/2008 (dosar 1428/33/2008) si nr. 733/2008 (dosar 1426/33/2008), Curtea de Apel Cluj a decis anularea articolelor invocate in cererea de chemare in judecata.

Aceste texte normative au fost considerate nelegale de catre instanta, fiind neconforme cu Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune.

Conform legii nr. 41/1994, persoanele juridice au obligatia de a achita taxele radio-TV numai in calitate de beneficiare ale serviciilor prestate de cele doua Societati.

"Preluand trunchiat textul legal, Hotararile de Guvern atacate au stabilit ca persoanele juridice sunt obligate sa achite taxele radio-tv indiferent de calitatea acestora de beneficiar al serviciilor respective, cu toate ca normele constitutionale nu permit unui act normativ cu rang inferior, cum este o hotarare de guvern, sa depaseasca limitele stabilite de actul normativ superior, si anume legea", a declarat avocata Dana Revnic (foto), pentru Avocatnet.ro, la data pronuntarii celor doua sentinte ale Curtii de Apel Cluj.
va multumesc!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa radio DavidOctavian DavidOctavian Buna ziua.Ma confrunt cu o problema si v-as ruga sa imi spuneti ce sa fac.Am primit , acum cateva luni , pe adresa firmei mele , o notificare de plata a taxei ... (vezi toată discuția)
Taxa radio tv de 960 pe firma andreea-deea andreea-deea Am primit azi o instiintare ca firma care are sediul intr-un apartament prin contract de comodat are de achitat taxa radio- tv pe 3 ani , in valoare de 960 ron ... (vezi toată discuția)
Factura radiodifuziune lylyan lylyan Buna ziua Am primit o factura de la Radiodifuziune azi cu perioda facturata din 07.2007 pana la 04.2010 si cu termen de plata 15 zile. cum pot sa o resping. ... (vezi toată discuția)