avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract pe perioade determinate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract pe perioade determinate

Buna ziua,

Un angajator doreste sa angajeze cu contract pe perioada determinata de 3 luni salariul fiind x, dupa expirare daca angajatul doreste si el si firma la fel, contractul se va prelungi pe o perioada de 9 luni avand loc si o marire de salariu, dupa cele 9 luni, daca totul este in regula, contractul se prelungerste pe perioada nedeterminata cu marire de salariu iar. Mentionez ca perioada de 3 luni nu este de proba in sensul in care daca nu corespunzi postului angajatorul nu te da afara, ci ramai 3 luni. As dori sa stiu de ce daca dupa 3 luni el doreste sa prelungeasca contractul pentru ca se presupune ca ai corespuns daca contractul nu a incetat, de ce mai vrea inca 9 luni si nu il incheie direct dupa 3 luni pe perioada nedeterminata?E vreo ratiune, sau de ce credeti?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:03, 16 Februarie 2015
Regula generala este incheierea contractului pe perioada nedeterminata.
Codul muncii
Art. 12
(1) Contractul individual de muncă se încheie pe durată nedeterminată.
(2) Prin excepţie, contractul individual de muncă se poate încheia şi pe durată determinată, în condiţiile expres prevăzute de lege.
Art. 82
(1) Prin derogare de la regula prevăzută la art. 12 alin. (1) , angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată.
(2) Contractul individual de muncă pe durată determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.
(3) Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit, în condiţiile prevăzute la art. 83, şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, pentru perioada realizării unui proiect, program sau unei lucrări.
(4) Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată.
(5) Contractele individuale de muncă pe durată determinată încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive şi nu pot avea o durată mai mare de 12 luni fiecare.

Art. 83
Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;
b) creşterea şi/sau modificarea temporară a structurii activităţii angajatorului;
c) desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;
d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
e) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;
f) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte sau programe.

Art. 84
(1) Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni.
(2) În cazul în care contractul individual de muncă pe durată determinată este încheiat pentru a înlocui un salariat al cărui contract individual de muncă este suspendat, durata contractului va expira la momentul încetării motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de muncă al salariatului titular.

Art. 85
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
multumesc, dar totusi, daca nu exista niciuna din aceste situatii, de ce angajatorul incheie astfel de contracte, si cum poate legal sa faca asa ceva daca legea nu ii da dreptul.?
Probabil ca mai are nevoie de acel salariat pentru o anumita perioada de timp.
nu, cred ca nu m-am facut eu bine inteles, nu am explicat cum trebuie, angajatorul doreste sa angajeze o persoana, nefiind angajata pe locul alteia care sa aiba contractul suspendat sau sa fie pentru contract pentru o lucrare, pur si simplu doreste sa angajeze, dar nestiind bine legea, contractul acela este incheiat in confrmitate cu legea?pentru ca asa cum a spsu dna mai sus, a citat legea, nu are cum sa incheie un asemena contract cu prelungiri succesive pe perioade determinate decat in anumite conditii, neaflandu-se in niciuna din acele conditii, cum poate face asta?legal contractul cum poate fi valabil?
C.i.m. semnat de ambele parti este perfect valabil.

Angajatorul poate justifica incheierea unui astfel de c.i.m. Situatiile prevazute in lege se pot interpreta in fel si chip.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pana cand se poate prelungi un contract de munca pe perioada determinata? micaelamicaela micaelamicaela Buna ziua, De cate ori se poate prelungi un contract de munca pe perioada detrminata si cu cate zile? Eu am fost angajata initial pe o perioada de 2 luni, ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca mctzoana mctzoana Lucrez la o firma de 4 luni, in fiecare luna mi s-a facut contrac pe perioada determinata de 1 luna, as dori sa stiu daca este legal si daca nu ar trebui deja ... (vezi toată discuția)
Prelungirea contract determinat tiberiu1976 tiberiu1976 buna ziua ...sunt angajat al operei nationale din 1998 cu contract pe perioada determinata si am peste 15 prelungiri la contract din acel moment . intrebarea ... (vezi toată discuția)