Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre autoritati acordul tatalui. Prin intermediul carei actiuni civile poate iesi cu copilul din tara? O actiune care ar avea ca obiect "Excluderea de la exercitarea autoritatii parintesti a tatalui ?" sau "EXERCITAREA AUTORITATII PARINTESTI NUMAI DE CATRE MAMA"? Aceasta din urma actiune ar putea avea deznodamantul constand in excluderea de la exercitare autoritatii parintesti a tatalui si pe cale de consecinta ar da dreptul mamei sa iasa oricand cu copilul din tara? In acest caz, in cadrul aceleeasi actiuni poate fi introdusa si o cerere in stabilirea pensiei de intretinere ?
Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea exercitarii autoritatii parintesti de catre dumneavoastra.
Pensia de intretinere va fi stipulata indiferent de modalitatea in care va fi exercitata autoritatea parinteasca.
De principiu, parintii exercita impreuna autoritatea parinteasca.
Pentru motive temeinice, instanta de judecata poate decide ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de unul dintre parinti.
Se aprecieaza ca sunt motive temeinice alcoolismul , dependenta de substante psihotrope, executarea unor pedepse privative de libertate, orice conduita din care deriva riscuri pentru copil.
Instanta de judecata va dispune asupra modalitatii de exercitare a autoritatii parintesti, potrivit principiului preeminentei interesului superior al minorului .( interesul superior al minorului prevaleaza, dincolo de conflictele ce survin intre parinti ).
In cazul in care autoritatea parinteasca va fi exercitata in comun, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea suplinirii acordului de vointa al tatalui, pentru parasirea tarii alaturi de copilul minor.
Consimtamantul va fi suplinit si pentru eliberarea pasaportului pentru minor.
Programul de vizitare poate fi stabilit , in intervale de timp determinate , indiferent de modalitatea in care va fi exercitata autoritatea parinteasca.
Actiunea cu privire la stabilirea pensiei alimentare poate sa fie introdusa oricand,fie separat,fie alturi de alte capete de cerere cun ar fi: stabilirea domiciliului copilului la mama si exercitarea autoritatii parintesti doar de catre mama. Doresc sa mentionez ca autoeitatea parinteasca exercitata de ambii parinti este regula de drept comun si ca poate sa fie exercitata de catre mama doar in situatii exceptionale.
Va multumesc pentru raspuns. Deci sa inteleg in concluzie ca in cadrul cererii de exercitare a autoritatii parintesti, voi putea introduce in subsidiar si stabilirea cuantumului pensiei de intretinere, precum si statuarea de catre instanta a posibilitatii de a iesi din tara cu minorul si eliberarea pasaportului. Toate in cadrul aceleiasi cereri!? Sper ca am inteles bine.