Buna ziua,
Am si eu citeva probleme referitoare la angatorul la care sunt. Cum pot sa imi recuperez drepturile salariale, angajatorul neplatind drepturile salariale cuvenite din luna noiembrie 2014 pina acum. Practic de pe lunile noiembrie, decembrie, ianuarie si februarie. Pe 1 martie 2015 sunt dispus sa inaintez demisia cu referire la art. 81 (8). Totodata cu demisia depun si o cerere in care sa specific sa imi plateasca aceste drepturi pina pe data de 25 martie cum este specificat in contractul de munca. Daca nu achita pina la aceasta data ce posibilitati am pentru a recupera banii cuveniti. Daca il dau in judecata care este perioada legala in care este obligat sa imi plateasca drepturile, eventual penalitati daca se poate si concediul de odihna. Specific ca in cursul anului 2014 am beneficiat de concediu doar 2 saptamani. Penalitati pot sa ii cer? Din luna decembrie decand nu si-a onorat abgajamentele eu am avut de platit rata la banca, facturi la mobil, pe care nu am putut sa le platesc in totalitate sau la timp si automat banca si-a pus penalitatile, furnizorul de telefonie si-a pus si el penalitatile pe care o sa le platesc tot eu.Astept raspuns cat mai urgent. Va multumesc
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Sesizare la ITM? Ce rezolv cu aceasta sesizare, nimic, nici macar amenda, va spun sincer. Inspectorul sef de la ITM este pus politic si nu va da amenda sefului de partid. Am mai depus cu multi ani in urma o sesizare la ITM pentru neintocmirea cartii de munca si cu toate ca era obligat inspectorul de la ITM sa nu spuna la angajator numele celui care a facut sesizare la ITM l-a comunicat plus ca amenda la angajator nu a dat pentru motivul ce l-am invocat , i-a dat un avertisment angajatorului pe tema protectiei muncii.
Pot depune sesizare si la ITM central la Bucuresti in acelasi timp cu depunerea sesizarii la ITM teritorial, asa poate se rezolva.
Daca il dau in judecata in cat timp pot recupera banii? de penalitati nu ati spus daca pot cere.
In mesajul meu anterior , am specificat ca puteti depune sesizarea si la Inspectia Muncii - for superior ITM-ului .
Depinde de durata procesului . De la data obtinerii hotararii judecatoresti aveti la dispozitie un termen de 3 ani pentru a o pune in executare.
art.166 (4) C.mun. - Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
De la data obtinerii hotararii judecatoresti cum sa mai astept 3 ani, cind facturile si darile imi bat la usa. La data obtinerii hotararii, angajatorul nu e obligat sa imi plateasca cit mai urgent darile restante si nu pe bucati sau cum are el chef?