danirodriguez a scris:
iar potrivit art.1564 C.C.,comodatara are obligatia de a se ingriji de conservarea lucrului imprumutat ca un bun proprietar,sa folosesca lucrul potrivit destinatiei,sa suporte cheltuieli de folosinta (taxe,impozite,curent electric,intretinere,etc) ( nu a platit nici o taxa sau impozit)
Fara impozite, alea nu sunt cheltuieli de folosinta, ci sunt in sarcina proprietarului terenului.
danirodriguez a scris:
potrivit art 1569 C.C. si,..(ATENTIE )...de a restitui la scadenta lucrul imprumutat in natura sa specifica.
In acest caz i se poate spune sa-si ia cladirea si sa lase terenul cum era si sa plece? Sa indemnizeze contravaloarea taxelor si impozitelor pe teren?
Multumesc anticipat.
1) In contractul de comodat s-a specificat ca urmeaza sa se construiasca?
2) Constructia este inscrisa la cf pe numele comodatarului?
3) Constructia este durabila sau provizorie?
In cazul dat poate opera accesiunea imobiliara artificiala - art.577 (1) si 579 (1) ncc - iar constructia poate reveni proprietarului terenului care are dreptul fie sa ceara instantei inscrierea cladirii in cartea funciara platind autorului lucrarii valoarea materialelor si a manoperei, fie sa ceara obligarea autorului constructiei cumpararea terenului la valoarea de circulatie pe care terenul ar fi avut-o daca constructia nu s-ar fi efectuat.
Cu desfiintarea constructiei este mai greu caci ati spus de la inceput ca autorul a fost de buna credinta si legea il protejeaza in acest caz.