avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comodat

Buna seara,
am nevoie de un sfat daca se poate.
Va explic in mare despre ce e vorba iar daca mai e nevoie de explicatii pe parcurs le detaliez.

X a construit o spalatorie (constructor de buna credinta,in baza unui contract de comodat) pe terenul unei persoane Y.
Contractul de comodat avea ca clauza ca,..daca se vinde terenul.. respectivul contract devine nul. In consecinta Y a vandut terenul unei persoane Z.
Persoana Z a notificat respectiva persoana X ca sa facut schimbul de proprietar si prin urmare ,in baza unei hotarari judecatoresti de anulare de contract de comodat la invitat de o solutie amiabila,lucru care nu sa realizat.
Tot in acel contract de comodat mai era o clauza ...citez :
Prezentul contract se incheie in baza art.1560 cod Civil,iar potrivit art.1564 C.C.,comodatara are obligatia de a se ingriji de conservarea lucrului imprumutat ca un bun proprietar,sa folosesca lucrul potrivit destinatiei,sa suporte cheltuieli de folosinta (taxe,impozite,curent electric,intretinere,etc) ( nu a platit nici o taxa sau impozit) potrivit art 1569 C.C. si,..(ATENTIE )...de a restitui la scadenta lucrul imprumutat in natura sa specifica.

In acest caz i se poate spune sa-si ia cladirea si sa lase terenul cum era si sa plece? Sa indemnizeze contravaloarea taxelor si impozitelor pe teren?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:27, 17 Februarie 2015
danirodriguez a scris:

iar potrivit art.1564 C.C.,comodatara are obligatia de a se ingriji de conservarea lucrului imprumutat ca un bun proprietar,sa folosesca lucrul potrivit destinatiei,sa suporte cheltuieli de folosinta (taxe,impozite,curent electric,intretinere,etc) ( nu a platit nici o taxa sau impozit)

Fara impozite, alea nu sunt cheltuieli de folosinta, ci sunt in sarcina proprietarului terenului.


danirodriguez a scris:

potrivit art 1569 C.C. si,..(ATENTIE )...de a restitui la scadenta lucrul imprumutat in natura sa specifica.

In acest caz i se poate spune sa-si ia cladirea si sa lase terenul cum era si sa plece? Sa indemnizeze contravaloarea taxelor si impozitelor pe teren?
Multumesc anticipat.

1) In contractul de comodat s-a specificat ca urmeaza sa se construiasca?
2) Constructia este inscrisa la cf pe numele comodatarului?
3) Constructia este durabila sau provizorie?

In cazul dat poate opera accesiunea imobiliara artificiala - art.577 (1) si 579 (1) ncc - iar constructia poate reveni proprietarului terenului care are dreptul fie sa ceara instantei inscrierea cladirii in cartea funciara platind autorului lucrarii valoarea materialelor si a manoperei, fie sa ceara obligarea autorului constructiei cumpararea terenului la valoarea de circulatie pe care terenul ar fi avut-o daca constructia nu s-ar fi efectuat.
Cu desfiintarea constructiei este mai greu caci ati spus de la inceput ca autorul a fost de buna credinta si legea il protejeaza in acest caz.
1. Subsemnatul Y am incredintat comodatarei X...pentru stabilirea unui punct de lucru in vederea desfasurarii activitatii ,societatea are acordul pentru amenajarea unei spalatorii auto sau orice activitate prevazute in obiectul de activitate.
2. Im 2011 sa scos un extras de CF pentru informare si intabulat apare numai terenul,cladirea nu apare intabulata pe respectivul teren,nu apare nimic cu referinta la ea.
3. Nu sa specificat nicaieri daca constructia va fi provizorie sau durabila in contractul de comodat.
Numai la obligatiile partilor contractante se specifica printre cele enumerate mai sus si faptul ca.... are OBLIGATIA de a RESTITUI LA SCADENTA LUCRUL IMPRUMUTAT IN NATURA SA SPECIFICA
Daca pe de-o parte societatea are acordul sa construiasca spalatoria, iar pe de alta parte exista clauza ca la scadenta terenul sa fie restituit in natura sa specifica, se pune problema interpretarii contractului in ansamblul sau si vazut ce clauza prevaleaza. Am fi tentati sa spunem ca sa isi ia spalatoria de acolo si sa elibereze terenul, insa din ce ati prezentat aici nu se poate trage o concluzie fara dubiu, astfel incat (parerea mea) daca nu va intelegeti de buna voie, va hotara judecatorul. Asa la prima vedere as spune ca este incident art.577(1) ncc, insa cum isi produce efectele norma respectiva tine de o serie de factori (insuficient prezentati aici).
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2015
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat - model romyca26 romyca26 Neata , Am si eu nevoie de un Contract de Comodat tip daca aveti... multumesc (vezi toată discuția)
Contract de comodat roberta1 roberta1 Buna ziua, Stau cu chirie (fara a declara) si as dori sa inchei un contract de comodat cu proprietarul, pentru a beneficia iarna viitoare de ajutorul de ... (vezi toată discuția)
Urgent comodat!!! adibarbu27 adibarbu27 buna ziua ma poate ajuta cineva cu un model contract de comodat locuinta ptr sediu social firma? multumesc anticipat (vezi toată discuția)