avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptie speciala inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptie speciala inselaciune

Buna ziua

Pentru o fapta de inselaciune din 11.2007 care este termenul de prescriptie ? Dosarul nu a fost depus la tribunal si cercetarea nu a fost intrerupta.
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:09, 16 Februarie 2015
Termenele de prescripţie a răspunderii penale

Art. 154. - (1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenele de prescriptie a raspunderii penale IoanaStan IoanaStan As avea si eu o nelamurire... Sunt studenta la Drept, anul II; la cursuri domnul profesor ne-a spus ca exista o lege noua a termenelor de prescriptie a ... (vezi toată discuția)
Fals in înscrisuri si înșelãciunea art.215 si art 290 Clau1371 Clau1371 Daca sunt la prima abatere, cu recunoastere in totalitate si achitare de prejudiciu, care ar fi pedeapsa cea mai grea? Țin sa precizez ca faptele au fost ... (vezi toată discuția)
Copil adoptat BadeaFelicia BadeaFelicia Bună seara, am și eu o întrebare... Ca și copil înfiat care imi sunt drepturile? După cat timp se prescriu faptele de violenta și sechestru din partea ... (vezi toată discuția)