Buna,
Numele meu este Mihai. Recent am infiintat o intreprindere individuala iar, mai nou, sunt somer cu acte!!! Intrebare: pot deveni angajat in toata regula la aceasta intreprindere individuala? Si daca da, eu, ca somer si ca angajator, beneficiez de vreo facilitate in acest sens (ma incadrez in vreunul din programele de incurajare a incadrarii in munca a somerilor)?
Astept raspuns!
Întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale
Întreprinderea individuală nu dobândeste personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul Comerţului. Pentru organizarea si exploatarea întreprinderii sale, întreprinzătorul persoană fizică, în calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legii, si poate colabora cu alte PFA, cu alţi întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să-i schimbe statutul juridic.
Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale poate cumula si calitatea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelasi domeniu, cât si într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care si-a organizat întreprinderea individuală.
Atentie, in cazul dvs, ca sa va pastrati statutul de somer, va trebui sa respectati aceste prevederi:
Art. 15. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare în luna pentru care se face dovada(adica 500 lei lunar).
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale
Indemnizatia de somaj mi s-a stabilit in functie de declaratia data la finante. Problema este ca aceasta declaratie este estimativa. Ce se intampla in cazul in care se stabileste ca de fapt am depasit acea valoare 500 lei lunar?
Cuantumul indemnizatiei de somaj nu putea sa fie stabilit in functie de declaratia estimativa de la finante. Probabil va referiti la acordarea acesteia.
Conform Legii 76/2002,
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
Normele metodologice la aceasta lege prevad ca:
Art. 24. - (1) Încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj în situaţia prevăzută la art. 44 lit. b) din lege se aplică persoanelor care deţineau autorizaţia de funcţionare sau certificatul de înmatriculare al unei societăţi comerciale anterior datei înregistrării cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj.
(2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.