Buna ziua! Sunt casatorit de 3 ani si, inca inainte de incheierea casatoriei, am domiciuliul si mutatia la domiciliul sotiei, apartamentul fiind proprietatea ei. De doua luni, in urma hotararii comune, am plecat sa muncesc in Anglia pentru a oferi familiei un trai mai bun. Imediat dupa ce am plecat, sotia m-a anuntat ca doreste sa divorteze. Intrucat nu ne intelegem amiabil asupra divortului, va deschide actiune pe cale judecatoreasca. Vreau sa vin in tara, sa imi angajez un avocat, sa ma apar. Sotia mi-a transmis clar ca imi refuza accesul in casa, fiind proprietate pe numele ei. Are acest drept? In situatia in care chiar se va intampla acest lucru, ce pot face? Mentionez ca nu sunt violent, nu beau, am o conduita morala excelenta, sunt o persoana stimata in oras.
Va multumesc anticipat!
Liviu
In mod normal nu va poate interzice accesul decat in baza unui ordin de protectie, mai ales ca dvs aveti domiciliul legal la acea adresa. Daca situatia sta cum ati descris - o dvs nu stiu cum ar putea proba un pericol iminent din partea dvs.
Cum veti reusi practic sa intrati in imobil, este insa o alta chestiune.
Va multumesc mult pentru raspuns! Si daca ajung acasa si nu pot intra in domiciliu, pot suna la 112? De asemenea, m-a amenintat ca daca nu trimit pe cineva sa imi ia lucrurile mele personale, mi le arunca in strada. In situatia ipotetica ca ar proceda asa, ce pot face? Nu ii doresc raul sotiei mele, nici macar nu vreau sa divortez, dar trebuie sa ma apar cumva.
Mergeți la secția de politie, poate o conving dânșii sa va primească un locuință. Dacă nu, va trebui sa cereți în instanta reintegrarea în locuință.
De aparat, va puteți apara la divorț și de la distanta, prin avocat.
Art. 322
Regimul unor acte juridice
(1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.
(2) De asemenea, un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei şi nu poate dispune de acestea fără consimţământul scris al celuilalt soţ.
(3) În cazul în care consimţământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soţ poate să sesizeze instanţa de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului.
(4) Soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoştinţă despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial.
(5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei.
(6) Dispoziţiile alin. (5) se aplică în mod coresp