avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare din căminul conjugal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare din căminul conjugal

Sunt în prag de divorț și casa este pe numele soției achiziționată în timpul căsătorie poate să mă evacueze înainte de divorț?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:20, 11 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Buna seara,
Nu se poate proceda la evacuarea dumneavoastra.


Art. 322
Regimul unor acte juridice
(1) Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia.

(2) De asemenea, un soţ nu poate deplasa din locuinţă bunurile ce mobilează sau decorează locuinţa familiei şi nu poate dispune de acestea fără consimţământul scris al celuilalt soţ.

(3) În cazul în care consimţământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soţ poate să sesizeze instanţa de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului.



(4) Soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoştinţă despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial.



(5) În lipsa notării locuinţei familiei în cartea funciară, soţul care nu şi-a dat consimţământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soţ, cu excepţia cazului în care terţul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuinţă a familiei.
(6) Dispoziţiile alin. (5) se aplică în mod coresp
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca a fost achizitionata in timpul casatoriei si nu aveti alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale de bunuri atunci imobilul constituie bun comun si nu va poate evacua.
Evacuarea se poate produce in cazul in care sotul este violent, atenteaza la viata sotului, etc.
mesaj editat
@nicolaebegan76@gmail.com
Utilizator 19:25, 11 Ianuarie 2018


Dacă casa achiziționată în timpul căsătorie este cu bani din vânzarea unui bun propriu din înaintea căsătoriei și era tot al soției ca și cea actuala achiziționată în timpul căsătorie pot fi evacuat înainte de pronunțarea divorțului, și aceasta este bun comun?
In contractul de v/c al imobilului este specificata sursa banilor?
Aveti un drept de creanta asupra imbunatatirilor aduse imobilului in timpul casatoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil obtinut inainte de casatorie tbia tbia Ce poate face unul dintre soti, care a cumparat o casa inainte de casatorie, pentru a trece si pe celalat sot pe extrasul de carte funciara? (vezi toată discuția)
Vanzare locuinta de familie bun propriu Larisaofelia20 Larisaofelia20 Sotii stabilesc locuinta de familie intr-un imobil proprietatea sotului. Sotia intenteaza o actiune de divort impotriva lui, deoarece acesta avea relatii de ... (vezi toată discuția)
Partaj Sherley Sherley Am o casa construită cu fostul Sot CIT timp am fost căsătoriți . Sintem divorțați de 2 ani dar nu am facut Partajul . Autorizația de construire este pe ... (vezi toată discuția)