avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Modificare calcul fond garantare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Modificare calcul fond garantare

Atentie contabili!

Incepand cu luna mai 2009 baza de calcul pentru Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se constituie si din salariile pensionarilor care cumuleaza pensia cu salariul; Hotararea nr 630/20.02.2009.

:rtfm:

Cel mai recent răspuns: crisadi , utilizator 17:06, 15 Iulie 2009
consilieru a scris:

Atentie contabili!

Incepand cu luna mai 2009 baza de calcul pentru Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se constituie si din salariile pensionarilor care cumuleaza pensia cu salariul; Hotararea nr 630/20.02.2009.

:rtfm:

:sorry:
Eu calculez din luna ianuarie 2009, aceasta modificare a aparut in luna decembrie cu aplicare din luna ianuarie 2009.
De ce au republicat ? nu stiu sa va spun !

Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
Am citit cele scris mai sus si sunt putin confuz, din punctul meu de vedere HG nr 630 din 20.05.09 spune ca baza de calcul pentru fondul de garantare a creantelor salariale devine aceeasi cu cea de la somaj si eu stiam ca pensionarii cu contract de munca nu platesc somaj si nici angajatorul, conform :

Legea 76 din 2002 actualizata la 1.01.2008:
ART. 18
(1) In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate, in conditiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite in continuare asigurati.
(2) Asiguratii pot fi:
a) cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;
ART. 19
In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau pe baza de contract de munca temporara, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;
ART. 27
(1) Angajatorii au obligatia de a retine si de a vira lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra bazei lunare de calcul, reprezentata de venitul brut realizat lunar, in situatia persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevazute la art. 19.

Gresesc undeva?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
boby_77, utilizator
Si eu inteleg acelasi lucru , nu gresiti . . .
din punctul meu de vedere eu inteleg ca incepand cu luna Mai nu ar trebui sa se mai includa in baza de calcul ptr Fondul de Garantare si veniturile pensionarilor .
Cum ati citit textul legii incat ati inteles ca din luna Mai si salariul pensionarilor intra in baza de calcul pentru acest Fond???

Pentru mine este chiar foarte neclar........#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajarea unui pensionar Dana Salomia Dana Salomia Am si eu nevoie de ajutor. Am o angajata care este pensionara pe caz de boala, gradul III de invaliditate. Este angajata cu 4 ore / zi. Vreau sa stiu daca ii ... (vezi toată discuția)
Fond garantare creante salariale in cazul pensionarilor angajati happytree happytree Buna ziua! M-ar interesa cum interpretati prevederile OG 630/2009 prin care se modifica normele metodologice de aplicare a Legii 200/2006 mai precis \"1. ... (vezi toată discuția)
Calcul contributii salariale in cazul cumulului cu pensia ana_maria1 ana_maria1 Buna ziua! Avem un salariat care incepand din aceasta luna cumuleaza pensia cu venitul din salariu.Ce contributii i se alculeaza la salariu?I se calculeaza ... (vezi toată discuția)