avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Obligativitatea asigurarii de sanatate platite 6 luni ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Obligativitatea asigurarii de sanatate platite 6 luni retroactiv.

Buna ziua,
Consider ca legea este absolut lipsita de logica si intelegere privind plata pe 6 luni retroactiv la asigurarea de sanatate pentru cetatenii fara venit, intru incheierea contractului individual de asigurat. Eu lucrez sporadic, in medie in 2-3 luni pe an, pe baza unor contracte de prestari servicii sau contracte de colaborare. Pana la 26 ani am studiat, si de un an de cand am depasit aceasta varsta am avut 2 contracte (cu achitarea tuturor darilor la stat), ultimul in luna septembrie 2014. Acum, eu nu am beneficiat de servicii medicale in acest an, nici macar in lunile in care cota de asigurare a fost achitata. Nu gasesc sensul in a plati pentru servicii despre care stiu cu siguranta ca nu le-am folosit, asadar care nu se adreseaza unei posibilitati viitoare "in caz de", si mai ales, neavand venit in aceasta perioada trecuta. Intrebarea mea este:
1. Daca in luna martie am un contract de colaborare sau prestari servicii cu o firma, contract valabil numai pe luna aceea, voi putea continua sa platesc asigurarea din mana din luna aprilie incolo, fara cele 6 luni retroactiv?
Multumesc.
Sofia
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 14:27, 23 Februarie 2015
Exista doua acte normative in vigoare respectiv legea 95/2006 care prevede :
Art.259
(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat:
a) să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere;

Si Codul Fiscal :
ART. 296^32 Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care nu realizează venituri

(1) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I - III, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, precum şi venituri din pensii mai mici de 740 lei şi nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.

In Cod Fiscal nu exista obligativitatea platii retroactive pe ultimele 6 luni , dar" painea si cutitul"
sant la CNASS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asigurari de sanatate Corina6 Corina6 Am avut serviciu pana in 2006 . Din 2007 pana acum in 2015 sunt persoana fara venit . Nu detin casa si masina si teren. Nu am ajutor social deoarece nu ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate rrrrr rrrrr daca nu am nici un venit si nu sunt inscrisa la medic de familie cum trebuie sa procedez sa platesc asigurari de sanatate?se plateste pe ultimele sasa luni?imi ... (vezi toată discuția)
Plata asigurari sanatate la persoana fara venit mshboss1 mshboss1 Buna ziua! Cum trebuie sa procedez pt a plati asigurarile de sanatate in cazul in care nu realizez niciun venit? (vezi toată discuția)