avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Punctual, despre Prima Casa - exista o usoara ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Punctual, despre Prima Casa - exista o usoara debandada sau e doar parerea mea?

Buna ziua. As vrea sa va intreb, in legatura cu toata tevatura iscata in jurul acestui program:
1. TVA de 5% in ce conditii se aplica (daca se aplica)? Doar in conditiile in care casa costa
Cel mai recent răspuns: AndreyB , utilizator 09:41, 1 Iulie 2009
Dintr-un motiv pe care-l ignor, mesajul meu a fost trunchiat. Pe scurt, intrebasem urmatoarele:
1. TVA de 5%: In ce conditii se aplica (daca se aplica)? Doar daca pretul e
Beneficiarii programului Prima Casă trebuie să dea de un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, dacă acesta este mai mic sau egal cu 60.000 euro, iar dacă preţul locuinţei este mai mare, trebuie să achite un avans de 3.000 euro plus diferenţa dintre suma de 60.000 euro şi preţul de achiziţie.
Durata maximă a unui credit contractat prin "Prima casă" este de 30 de ani, iar contractul de credit nu trebuie să conţină clauze care să permită modificarea unilaterală de către bancă a acestuia.
Totodată, beneficiarii Programului trebuie să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, cu o valoare minimă egală cu trei rate de dobândă. O altă condiţie este ca beneficiarii să achiziţioneze în cadrul Programului o locuinţă finalizată, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară şi "liberă de sarcini".
Cei care beneficiază de programul "Prima Casă" se mai obligă să nu înstrăineze locuinţa achiziţionată în primii 5 ani de la data dobândirii. De la expirarea acestui termen, în cazul preluării contractului de credit de către un terţ, acesta trebuie să întrunească, de asemenea, condiţiile de eligibilitate ale beneficiarilor Programului.

E clar, thread-ul are ceva cu mine si nu vrea sa-mi scrie mesajele. Intrebam daca cei 5% sunt valabili doar pt locuinte mai ieftine de 380.000 lei si cu suprafata mai mica de 120 mp (conform OU de anul trecut) - sau n-are nicio legatura? Celelalte intrebari le voi pune pe rand. Multumesc
A doua intrebare se lega de ceea ce am platit deja din apartament. Primele transe au inclus TVA de 19%, asadar daca cel de 5% se aplica pt toata valoarea casei (oricare ar fi ea), cum primesc banii inapoi? Sigur asta implica faptul ca raspunsul la prima mea intrebare era ca cei 5% se aplica in orice conditie si oricare ar fi valoarea casei.
In legatura cu TVA de 5% - acesta se aplica in conditiile stabilite de codul fiscal si pe care deja le-ati amintit: locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. [...] Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. [...] Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%.

A doua intrebare se lega de ceea ce am platit deja din apartament. Primele transe au inclus TVA de 19%, asadar daca cel de 5% se aplica pt toata valoarea casei (oricare ar fi ea), cum primesc banii inapoi?

Pai nu inteleg daca e vreo legatura intre prima intrebare si cea de-a doua... In orice caz, daca ati achizitionat deja o locuinta cu plati partiale si acum va incadrati la TVA de 5%, facturile anterioare se storneaza si se refactureaza la TVA 5%. Acest lucru a fost amplu discutat pe alt topic: www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Tva pentru imobile noi construite poe.aly poe.aly Buna ziua, As dori sa stiu daca este adevarat faptul ca pentru vanzarea de im obile noi construite va fi perceput TVA. Mentionez ca vreau sa achizitionez ... (vezi toată discuția)
Tva redus de 5 % pentru imobile adis76 adis76 Daca o persoana fizica achizitioneza o a doua locuinta(imobil) ,poate achita TVA redus de 5% ? Daca DA , in ce conditii ? (vezi toată discuția)
Antecontract in 2007,vanz-cump in 2010 ili47 ili47 Am platit pe baza antecontractului in anul 2010 ,100000euro,locuiesc in casa noua.Acum sunt gata actele de intabulare .ca pret ma incadrez la TVA de 5% ? in ... (vezi toată discuția)