avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... pauza de masa a functionarilor din primarii
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

pauza de masa a functionarilor din primarii

Se stie ca in primarie programul de lucru este de 8 ore, fie ca este intre orele 8 si 16, fie intre 8,30 - 16,30. In cadrul acestui program de 8 ore(fara prelungire) este prevazut undeva in legislatie ca functionarii din primarie au dreptul zilnic la pauza de masa?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:46, 24 Februarie 2015
Pauzele de masa (daca se acorda ca atare) se mentioneaza expres in contractul colectiv de munca si in regulamentul de ordine interioara, ca timp in afara programului de 8 ore/ zi.
Art. 134 C.mun.
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
Sa inteleg ca daca aceasta pauza ar fi inclusa in regulamentul intern ea ar face parte din cele 8 ore de lucru? Mai exact nu ar fii nevoiti salariatii sa stea in fiecare zi la lucru 8 ore si 30 de minute doar pentru a putea si ei sa manance?:bow:
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2015
Justitiarul711, utilizator
Daca nu cititi cu atentie raspunsurile primite veti intelege numai ce doriti dvs.
Daca se mentioneaza in CC si in ROI o perioada de 15-30 de minute pentru pauza de masa, aceasta perioada va fi in afara orelor de munca/ in plus fata de orele de munca (dupa caz, 8 ore/ 6 ore/ 4 ore), daca in CC/ ROI nu se mentioneaza altceva (de exemplu: nu se mentioneaza ca timp, pauza de masa si in acest caz fiecare angajat serveste masa la locul de munca/ pe coltul biroului, fara a se intrerupe programul de lucru).
Va multumesc, cu scuzele de rigoare.:bow:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatia muncii oprea_rodica68 oprea_rodica68 este legal ca sa raman 30 min peste program considerandu-se ca aceste 30 de minute sunt pauza de masa, sau sunt incluse in cele 8 ore de munca? (vezi toată discuția)
Obligativitate pauzâ masă Cati Tudi Cati Tudi Bună ziua, Sunt angajată de aprilie 2017 cu program de lucru de 8 ore pe zi. Astăzi am fost informată că trebuie să stau 8 ore și 30 min pentru că ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa in timpul orelor de lucru ionut005 ionut005 buna seara!lucrez intr-o companie cu program normal de 8 ore ceea ce nu inteleg este ca incep dimineata la 8:30 si termin programul la 17:00. pauza de masa ... (vezi toată discuția)