avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recalcularea sporului de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recalcularea sporului de vechime

in anul 1999 sporul de vechime a fost inclus in salariul de baza; as dorii sa stiu daca se poate recalcula procentul de vechime pentrul anul 2009 eu fiind inca angajat la acea societate( in cazul renegocierilor CCM)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:44, 16 Iunie 2009

CCM la nivel national - art. 41, alin. (3), lit. d): sporul pentru vechime in munca este de 5% pentru 3 ani vechime si maxim 25% la o vechime de peste 20 de ani din salariul de baza.
Salariul de baza la care trebuie calculat sporul este cel in vigoare, cel care apare in acest moment in cartea de munca . Daca CCM la nivel de unitate prevede altceva, parerea mea este ca acea prevedere este nelegala, CCM la nivel de unitate neputand sa prevada drepturi inferioare celor din CCM la nivel national, iar cazul expus e o incalcare clara a prevederilor CCM national, intrucat sporul se calculeaza raportat la o suma fixa, respectiv la salariul avut in luna x. Ar trebui sa discutati acest aspect cu departamentul de resurse umane din cadrul companiei Dmv.
Atata timp cat sporul de vechime a fost inclus in salariul de baza, acesta nu mai poate fi negociat ... Tot potrivt CCMN, la art. 41 se prevede urmatoarele:
(1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
.....
In speta, sporul de vechime este introdus in salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor vechime coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime. In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Sporul de vechime scorpixel scorpixel In cazul in care eu sunt angajat pe post cu studii superioare, acum cu marirea salariului minim mi-a facut salariul de 1200 conform ccmn. In cazul asta eu ... (vezi toată discuția)