avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Un fel de hartuire...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Un fel de hartuire...

Am si eu o problema...ceva cam mare pentru mine.
Mama mea a murit in august 2013, iar eu m-am mutat in casa parintilor mei in ianuarie 2014. Avand mai multe certuri cu tatal meu care zicea ca vrea sa vada in scris ca am dreptul in casa, am facut si succesiunea in septembrie 2014. problema e ca si cu succesiunea facuta tatal meu imi spune la fiecare cearta sa imi fac bagajul si sa plec, pentru ca este casa lui.
Tin sa precizez ca sunt casatorita si am si o fetita de 4 ani, si am si o boala cumplita: scleroza multipla. Si chiar nu am nevoie de astfel de show-uri. As vrea sa stiu daca as putea sa fac ceva in tribunal, pentru ca totusi as numi toate astea ca un fel de hartuire: trebuie sa fac ce vrea el, cand vrea el, si cum vrea el si cum nu fac gata pot sa-mi fac bagajele. Sper sa primesc un raspuns!
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 23:52, 26 Februarie 2015
Cel putin un lucru este cert si anume faptul ca aveti dreptul sa stati in casa respectiva, acum in ce masura faptele tatalui dvs. pot fi incadrate penal (caci civil, trebuie sa va actioneze el in instanta, dar cred ca nu o sa o faca) este discutabil, ca poate fi o violenta in familie sau o amenintare sau un santaj, asta nu stim de pe acum, insa in momentul in care va agreseaza sau va ia de maneca sa va dea afara din casa trebuie sa sunati la politie urgent; este desigur o situatie ingrata si este de preferat sa va intelegeti cu tatal, decat sa apelati la organele statului (caci de cele mai multe ori starea de spirit se infierbanta).
nu ma ia de maneca, dar psihic sunt afectata din cauza comportamentului lui.
Cat am fost plecata din casa ( 2 ani) nu am avut nici un puseu de la boala mea. de cand m-am mutat din nou cu el, am fost de 3 ori in spital.
andreeatudor21 a scris:

nu ma ia de maneca, dar psihic sunt afectata din cauza comportamentului lui.

Este greu de probat "raul" care vi-l face, daca nu este efectiv fizic.
Puteti solicita emiterea unui ordin de protectie.
Art. 4
Violenta in familie se manifesta sub urmatoarele forme:
a) violenta verbala - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenintari, cuvinte si expresii degradante sau umilitoare;
b) violenta psihologica - impunerea vointei sau a controlului personal, provocarea de stari de tensiune si de suferinta psihica in orice mod si prin orice mijloace, violenta demonstrativa asupra obiectelor si animalelor, prin amenintari verbale, afisare ostentativa a armelor, neglijare, controlul vietii personale, acte de gelozie, constrangerile de orice fel, precum si alte actiuni cu efect similar;
Art. 5
In sensul prezentei legi, prin membru de familie se intelege:
a) ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin adoptie, potrivit legii, astfel de rude;

Art. 23
(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa se dispuna, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre urmatoarele masuri - obligatii sau interdictii:
a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;

c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;

f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;

.
(3) Pe langa oricare dintre masurile dispuse potrivit alin. (1), instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.

Puteti studia legea, la sfarsit , aveti si model de cerere, se depune la judecatoria de care apartineti si e scutita de plata taxei de timbru.
[ link extern ]

Problema e ca un ordin nu se obtine usor, va trebui sa dovediti ca sunteti in stare de pericol.
Puteti dovedi si cu acele acte medicale, cu martori etc.
Poate ar trebui sa aveti in vedere sa cereti iesirea din indiviziune. E adevarat ca dupa ce veti primi sulta cuvenita, va trebui sa mai puneti o suma mare de bani pt a va lua o locuinta.
Coabitarea e improbabila ,dar exista modalitatea primirii unei sulte prin proces de iesire din indiviziune.
E nasol sa-ti tratezi astfel parintii dar se intampla ... eu eram copil cand mi s-au intamplat lucrurile acestea si cazul e oarecum diferit - un cumnat ambitios .
Partea ce vi se cuvine ca unic copil al mamei dvs (pot sa banuiesc asta) este de 1/4 ,dealtfel e inscris pe actul de succesiune . Daca reclamatul nu poate sa plateasca , imobilul va fi scos la licitatie iar din suma primita la licitatie va fi platita partea dvs. ,vor fi platite cheltuielile ocazionate si restul sumei (adica ce ramane) revine tatalui dvs . si daca e vorba de numai un leu .
Dupa o viata intr-o casa care sti ca e a familiei tale ,nu vrei sa ajungi fara ea.

Alte discuții în legătură

Cum sa opresc violenta si cui sa ma adresez pentru asta? flory_mariutza flory_mariutza Buna! Povestea mea este asa... Parinti mei au o casnicie de mai bine de 25 de ani, in trecut au mai existat unele acte de violenta din partea tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Se poate da unul din parinti afara din casa pentru violenta? este divortul o solutie? ales89 ales89 Tatal meu este violent si periodic exista divergente intre parintii mei in care se ajunge la batai. Au impreuna un credit (mare) – la care mai au de ... (vezi toată discuția)
Divort, stabilirea domiciliului ContSters340944 ContSters340944 Buna ziua, Sunt in divort cu sotul meu, stam intr-o locuinta sociala, data de primarie, titular de contract sunt eu. Chiar nu mai putem locui impreuna, am ... (vezi toată discuția)