avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu ingrijire copil

Buna ziua,
As dori sa stiu daca veniturile obtinute dintr-un contract de mandat comercial sunt luate in calcul la stabilirea procentului de 85% pentru stabilirea indemnizatiei de crestere copil pana la 2 ani. De asemenea m-ar interesa daca trebuie sa faci dovada veniturilor pe ultimile 12 luni sau in cazul in care ai venituri supuse impozitului pe venit sa spunem 5 luni se cumuleaaza acestea si se imparte suma la 12. Cu alte cuvinte o persoana care a lucrat doar 5 luni intr-un an beneficiaza sau nu de indemnizatia de crestere copil.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: anamariamagdici , utilizator 12:42, 21 Iunie 2009
Conditia pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC este : realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
Veniturile realizate in baza unui contract de mandat comercial sunt luate in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CIC.
multumesc pentru raspuns. Am o prietena care nu va avea 12 luni lucrate pana la nasterea copilului. In acest caz i se vor calcula venituril din cele 10 luni si se vor imparti la 12, sau nu va beneficia de CIC?
Trebuie sa aiba 12 luni , astfel nu va beneficia de indemnizatia pentru CIC.
În situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.
Cum se interpreteaza acest paragraf?
Este vorba despre perioadele asimilate ... De exemplu , o salariata are 7 luni de zile in care a realizat venituri profesionale si 5 luni de zile in care a beneficiat de indemnizatia de somaj (somajul este considerat perioada asimilata). In acest caz, sunt aplicabile acele dispozitii.

Potrivit art.1 alin.2 din OUG nr.148/2008, cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil dupa somaj cristina adriana cristina adriana Beneficiez de somaj pana in 15.aprilie.2010 si sunt insarcinata in aprox. 1 luna, dupa calculul meu ar trebui sa nasc in mai 2010. Este necesar pentru o luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Mihta Mihta Buna ziua, Sunt intr-o situatie in care nu stiu daca pot beneficia de indeminzatia pentru crestere copil. In data de 31 ianuarie 2009 mi s-a incheiat CM ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt cresterea copilului Anca_87 Anca_87 Am o intrebare in legatura cu indemnizatia pt cresterea copilului.Sunt studenta in anul 3 ,la o facultate particulara ,la zi.Pot beneficia de indemnizatie pt ... (vezi toată discuția)